Subotica: Premijera „Koštane“ na mađarskom jeziku 22.marta

zavesa scena
SUBOTICA – Čuvena „Koštana“Borislava Stankovića, koja je ujedno i najizvođenija predstava srpskih pozorišta, biće odigrana po prvi put u svojoj dugoj istoriji i na mađarskom jeziku.

Premijerno izvođenje zakazano je za sredu 22. Mart na sceni Jadran Narodnog pozorišta, dok će  repriza biti dan kasnije, 23. marta.

Iako napisana 1899. godine, „Koštana“ je komad koji se bavi temama koje su aktuelne i danas, na prvom mestu nerećnom ljubavi, ali i položajem žena i muškaraca u društvu. Zajedničko za sve likove jeste to što svi žude za slobodom, tako i Mitke kog igra Tamaš Hajdu, dok režiju potpisuje Andrej Boka.

Drama na mađarskom već je izvela komad „Banović Strahinja“, a po rečima direktorke Petronele Kermeci, namera je bila da se na repertoar stave upravo najznačajnija dela iz srpske književnosti, kako bi mogla da ih upozna i mađarska publika. Sve predstave su titlovane i na sprski jezik što omućava publici da ih zajedno pogleda, poručuje Kermeci.

Uz Hajdu Tamaša i Petronelu Kermeci, u „Koštani“ igraju i Arpad Černik, Akoš Njari, Čaba Ralbovski, hermina Erdelji, Žofia Mađar, Dina Dedović Tomić, Kristian Budinčević, Zoltan rakuš i Alesja Boka.

plakat
Foto: Narodno pozorište Suboica

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: