Subotica: Počinju pripreme za žetvu – u toku pregled mehanizacije

kombajn-dvd
SUBOTICA – Počeo je pregled vatrogasnih aparata i radnih mašina koje učestvuju u žetvi, a pripadnici nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava će do početka žetve obilaziti gazdinstva i izdavati uverenja da je mehanizacija prošla kontrolu.

Osim što im bez tog papira preti plaćanje kazne, neispravan kombajn ili traktor mogu izazvati varničenje, pa se poljoprivrednicima savetuje da pregled urade na vreme, kažu iz Vatrogasnog saveza Grada Subotice.

Žetva ječma, uljane repice i pšenice samo što nije počela, a kako bi sve proteklo bez neželjenih posledica poput požara, vatrogasci ovih dana na terenu pregledaju mehanizaciju koja će učestovati u žetvenim radovima. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bajmok“ će u narednom periodu proveriti više od 300 mašina – kombajna, kao i traktora.

„Pregledali smo kombajn, iako je nov mora da se pregleda zato što stariji kombajni imaju više mehanike,  ali su oni više skloni varničenju, a kod novijih ima više instalacija koje su zapaljive. Zato svake godine proverimo šta se dešava, da li gazde održavaju mašine i pridržavaju se pravila“ – objašanjava Zoltan Lukač, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bajmok“.

Iskustva iz prethodnih godina kažu da Bajmočani redovno održavaju i pregledaju mašine, te požara uzokovanih kombajnima tokom žetve nije bilo, ističe Lukač i dodaje da nakon pregleda poljoprivrednicima izdaju uverenja i nalepnicu da je vozilo ispravno.

„Ako se zatekne bez nalepnice i uverenja koje izdajemo kada su kompatibilni za rad, ako dođe inspekcija onda mogu da plate visoku kaznu“ – podseća Lukač.

Osim DVD „Bajmok“ pregled mehanizacije po unapred utvrđenom rasporedu rade i DVD „Matica“ iz Subotice, DVD „Stari Žednik“, DVD „Čantavir“ i DVD „Tavankut“.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: