logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Palić domaćin 71. Kongresa psihologa Srbije

kongres psihologa - palić
SUBOTICA – Kongres psihologa Srbije pod nazivom „Novi horizonti psihologije“ otvoren je u Studentskom odmaralištu na Paliću.  Nove tehnologije i sajber prostor teme su 71. konferencije, na kojoj učestvuje oko 200 psihologa.

Kolike su promene u kvalitetu okruženja prilikom sve većeg integrisanja digitalnih tehnologija u ljudsku svakodnevnicu i uticaj istih na psihički život ljudi, ali i načini na koji psiholozi mogu pomoći, samo su neke od tema za razmatranje na Kongresu, objašnjava predsednica Programskog odbora Srbije, dr Gordana Đigić, i dodaje da će učesnici razgovarati i o temama iz psihologije rada, kliničke psihologije, socijalne, pedagoške, razvojne, a posebno će se razgovarati  o izazovima koji su prisutni u obrazovanju.

„Svakako je jasno da ovaj Kongres nije mogao da prođe bez osvrta na ono što se desilo na početku maja meseca. Suočili smo se sa traumatizacijom, sa kakvom se nikada do sada ovo društvo nije suočilo, tako da smo u poslednji čas pribegli ka tome da organizujemo aktivnosti na kojima ćemo razmeniti kako smo se snašli kao struka u toj situaciji, koja je naša uloga i da li je uloga psihologa na ispravan način integrisana u opšte sisteme.“ rekla je dr Gordana Đigić.

Na otvaranju Kongresa govorio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je istakao da se po treći put ova konferencija održava u Subotici i na Paliću, na šta je lokalna samouprava ponosna.

„Ono što još krasi ovaj Kongres je praksa da se uvek održava u nekom drugom mestu s ciljem da se radi promocija struke, da se prezentuje njen rad, a ujedno se promoviše i lokalna zajednica. Bitno je i naglasiti da ovaj Kongres ima svoj kontinuitet, da nikada nije  dolazilo do prekida bez obzira na sve okolnosti koje su se događale u državi i društvu od tog vremena pa do danas. Kongres je prilika da se razmenjuju  iskustva, predstavljaju  radovi i projekti ali i dodele nagrade za postignute uspehe.Ovu priliku koristim da svim dobitnicima priznanja čestitam, da im poželim puno uspeha u radu i životu kao i svim  ostalim učesnicima. Poželeo bih vam da uspešno radite na Kongresu, da zaključke koje budete izveli daju doprinos razvoju struke i  nauke u našoj državi.“

Društvo psihologa Srbije nagradu za životno delo dodelilo je akademiku prof. dr Aleksandru Kostiću,  nagrada „Borislav Stevanović“ pripala je dr Dušici Filipović Đurđević i dr Jeleni Opsenici Kostić, nagrada „Živorad Žiža Vasić“ dodeljena je psihološkinji Branki Tišmi.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.