Subotica: Nove sprave za nove medalje (FOTO) (VIDEO)

SUBOTICA – Kada je daleke 1972. godine, nakon Olimpijskih igara u Minhenu subotički Sokolski dom dobio nove sprave za svoju gimnastičku salu, ni slutio niko nije da će biti potrebno da prođe pola veka pa da ova sala, čiji zidovi čuvaju dugu tradiciju i beskonačan talenat dece, dobije potpuno novu opremu i time mogućnost da, pored postojećih, neki novi klinci razviju svoj talenat, a takmičari ostvare nove sjajne rezultate.

Ovakva dugo očekivana podrška stigla je iz pokrajine. Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta sa Gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem obišao je, naime, danas gimnastičku salu subotičkog Sokolskog doma, opremljenu novim gimnastičkim spravama sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u iznosu od oko 2,5 miliona dinara. Nabavkom konja sa hvataljkama, konja za preskok, dvovisinskog ženskog razboja, vratila i odskočne daske, u ovoj moderno opremljenoj i funkcionalnoj gimnastičkoj sali stvoreni su izuzetni uslovi za trenažni proces, kao i za pripreme gimnastičarki Sokolskog društva „Spartak“ i gimnastičara Gimnastičkog društva „Partizan-Željezničar“ za domaća i međunarodna takmičenja.

Uz podsećanje da je gimnastika sport koji u Subotici ima izuzetnu tradiciju, gradonačelnik Bakić rekao je da, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, subotički gimnastičari i gimnastičarke prve treninge u 2023. godini obavljaju na novim spravama.

„Radi se o profesionalnim spravama, najkvalitetnijeg proizvođača kako bi naši gimnastičari koji ovde treniraju mogli, koliko-toliko, da pariraju svim ostalim klubovima koji imaju jako dobre uslove za rad“, istakao je Bakić. On je podsetio da se na svečanom proglašenju dobitnika priznanja u tradicionalnoj akciji „Sportista godine Subotice“, u decembru 2022. godine, videlo kakve su rezultate tokom te godine postigli subotički gimnastičari. Talentovani Erik Marton je bio pionirski prvak države, Filip Kulić juniorski prvak Srbije, a naša velika nada Nina Šabić, posle titula prvakinje u kategorijama pionirki i juniorki, prošle godine je osvojila i titulu seniorskog prvaka Srbije.

„Pored sredstava koje je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu opredelio za nabavku novih gimnastičkih sprava, Grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat obezbedili su sredstva za uređenje sportskog terena u Ljutovu i obnovu teniske hale u Dudovoj šumi. Za realizaciju tih projekata ukupno je obezbeđeno oko 10 miliona dinara. Zahvaljujem se Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu na podršci, a gimnastičarkama i gimnastičarima želim da nastave sa dobrim rezultatima. Grad Suboica, Pokrajina i Republika će im obezbediti neophodne uslove za postizanje vrhunskih rezultata“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Dane Basta, rekao je da je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu prepoznao potrebe Grada Subotice i gimnastičarskih klubova, čiji članovi koji vežbaju u ovoj Sali.

„Nabavkom ovih sprava odličnog kvaliteta pokazujemo da radimo na unapređenju sporta i sportske infrastrukture na pokrajinskom nivou. Subotički gimnastičari i gimnstičarke svakako zaslužuju da imaju najbolje uslove za trening i mi smo im to omogućili. Zahvaljujem se gradonačelniku Bakiću koji nam je na vreme signalizirao o kakvom je problemu reč i krajem prošle godine smo opredelili ova sredstva. Grad Subotica je dobar partner, od 2018. godine, dakle u protekle četiri godine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uložio je više od 50 miliona dinara. Očekujem da ćemo i dalje zajedno raditi i ulagati u realizaciju za grad Suboticu značajnih projekata u oblasti sporta i sportske infrastrukture“, podvukao je Dane Basta.

Predsednik Sokolskog društva „Spartak“ Zoran Ivanović, koji je 1972, godine bio učesnik Olimpijskih igara u Minhenu, državni prvak 1975. i 1977. godine, vicešampion Balkana (1974 godine) i učesnik tri Evropska i dva Svetska prvenstva, rekao je da je u ovu salu prvi put ušao 1961. godine i da su i uslovi, i sprave, tada bili potpuno drugačiji.

„Grad Subotica nam je prvi put pomogao 1971. godine, kada je prvi put kupljen komplet sprava od slovenačkog ’Elana’. Od tada je prošlo nešto više od 50 godina. Ne mogu da kažem da parcijalno nismo rešavali neke od sprava, ali ovakva, prava donacija i prava promena kada je reč o spravama, do sada nije izvršena. Nadam se da ovo neće biti i poslednja donacija, a naš klub će, nadam se, sva ta ulaganja opravdati dobrim rezultatima“, kazao je Zoran Ivanović.

poseta-dane basta-subotica-gimnastika
Foto: Vojvodina uživo
poseta-dane basta-subotica-gimnastika
Foto: Vojvodina uživo
poseta-dane basta-subotica-gimnastika
Foto: Vojvodina uživo
basta-poseta-subotica
Foto: Vojvodina uživo

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: