Subotica: Mrki meda Medeni danas glavni „meteorolog“

medved-zoo vrt
SUBOTICA – Danas je Sretenje, dan kada se sreću i razdvajaju zima i leto. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće.

Prema narodnom verovanju, medved na Sretenje određuje kakvo će vreme biti u narednom periodu, da li se zimi bliži kraj ili će još neko vreme potrajati. Ako medved izađe iz pećine i uplaši se svoje senke, vratiće se u sklonište, a zima će trajati još najmanje šest nedelja. Ako ostane napolju i počne da traži hranu i obilazi svoju teritoriju, to znači da nam je stiglo proleće.

Na sretenjsko jutro u palićkom Zoo vrtu zato su sve oči uprte u Mrkog medveda Medenog.

Ako je suditi po narodnom verovanju, zima je na izmaku jer Medeni je prošetao i bez imalo straha vrtio se u pećinu, bez straha od svoje senke.

Kako navode u ovoj ustanovi, Medeni  nije spavao zimski san, ostao je  budan tokom zimskih dana i uživao u hrani kao pravi hedonista.

Nasuprot njemu, tri starije medvedice Goca, Mara i Stana su tokom zime najveću hladoću propustile utonuvši u san, te  nisu ni izlazile iz unutrašnjeg objekta, osim što su povremeno ustajale da jedu, a onda bi ponovo padale u san.

Po svemu sudeći, zimski san je individualna stvar, koja zavisi od starosti jedinke, količine dostupne hrane i spoljašnje temperature.

Trenutne temperature idu na ruku njеgovoj prognozi, a ostaje da vidimo koliko je medeni bio pouzdan „meteorolog“.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.