logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Mišićevo obeležilo seosku slavu

mišicevo - slalava
SUBOTICA – Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću,  juče je u Mišićevu obeležen Vidovdan. Vidovdan je slava Mišićeva od 1996, kada je i podignuta bista Živojina Mišića, poklon opštine Mionica. Samo selo, koje nosi ime po ovom velikom srpskom vojskovođi,  postoji od 1925. godine.

„ Što se tiče jubileja,  selo je osnovano 1925. godine i ako budemo živi i zdravi, znači 2025. obeležićemo sto godina postojanja. Kada sam u kontaktu sa nekim ko nije iz ovoga kraja ili sa ljudima iz Mionice, prvo pitanje je kako se Mišićevo pre zvalo. Pre se nije zvalo, jer ga nije bilo. To je bio pašnjak u državnoj svojini i kralj Aleksandar je naselio svoje dobrovoljce ovde na golu ledinu.  Bukvalno pašnjak, nije ni obradiva zemlja bila“ priča  predsednik Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca „Kralj Petar I” , Pero Šunjka.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava ovakve manifestacije, koje su pre svega važne zbog očuvanja tradicije, ali i pozicioniranja Mišićeva na turističkoj mapi Vojvodine i Srbije, istakao je resorni sekretar, dr Nenad Ivanišević.

„Poruka i današnjeg dana, ali i svih 365 dana  koje provodimo na terenu jeste zajedno, da zajedno možemo da prebrodimo sve nedaće, da zajedno slavimo sve slave, da smo zajedno kad je lepo, ali i manje lepo. Kad smo zajedno sigurno ćemo pobediti i sigurno nam niko ništa ne može i, ukratko, to je moja poruka stanovnicima Mišićeva“- rekao je Ivanišević.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.