Subotica: „Malci digitalci“ u pobedničkom timu

Malci Digitalci - Subotica
SUBOTICA – „Malci-digitalci“, tim učenika prvog i drugog razreda OŠ „Ivan Milutinović“ iz Subotice, jedni su od pobednika konkursa „Digitalna Ekspedicija Izazov“ u kategoriji osnovnih škola.

Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV)Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija“ u okviru programa „Nova pismenost“, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Ovi mališani ne samo da su uspešno savladali čitanje i pisanje, već su kroz projekat „Malci-digitalci“ postali pravi mali novinari koji vešto koriste internet da izdaju školski časopis „Mudrice“ u kome podučavaju svoje vršnjake o prednostima, ali i opasnostima sa kojima mogu da se susretnu u digitalnom svetu. Projekat „Malci-digitalci“ podiže nivo digitalne pismenosti učenika kroz edukaciju, kao i izradu kreativnih edukativnih materijala. Fokus je na specifičnim temama o internetu i komunikaciji na njemu, prepoznavanje i prevazilaženje nasilja u digitalnom prostoru, kao i na pravilima bezbednog korišćenja interneta.

„Podrška kroz konkurs Digitalna ekspedicija Izazov je veoma značajna za učenike i sam obrazovni sistem, jer se kroz razne aktivnosti u projektu učenici upoznaju sa pravilima bezbedne i sigurne upotrebe interneta, kako da koriste ineternet u cilju pronalaženja informacija koje su im potrebne, kako da nauče i prepoznaju dobre i loše strane interneta. Ovakav pristup  implementacije digitalnih tehnologija u nastavi je veoma značajan, jer su digitalne tehnologije sastavni deo naših života i imaju mnogo prednosti koje se mogu iskoristiti u nastavi“, naglasila je razredna nastavnica Slađana Marković Štetek.

Jedna od koordinatorki tima Sanja Dulić istakla je da je Digitalna ekspedicija Izazov njoj kao prosvetnom radniku dao smernice za nove aktivnosti za rad sa učenicima: „Smatram da nam nove tehnologije olakšavaju život i u većini slučajeva se snalazimo sami, kako učitelji, tako i deca i njihovi roditelji. Davanjem slobode deci da sami određuju teme upoznali smo internet iz dečijeg ugla. Saznali kako deca i koliko vremena provode na internetu, koje sadržaje prate, te smo mogli korigovati njihove aktivnosti i postaviti objave koje bi bile od koristi i drugoj deci“, rekla je Sanja.

Subotički Malci digitalci su učenici prvog i drugog razreda OŠ Ivan Milutinović iz Subotice: Dajana Sarić, Damjan Bačić, Daniel Šarčević, Emilia Tonković, Ivan Ostogonac, a koordinatori  tima su njihove razredne Slađana Marković Štetak i Sanja Dulić.

Daniel Šarčević koji ima 8 godina i u septembru će biti učenik 3. razreda istakao je da mu se sviđa što su snimali filmove, video tutorijale i upoznali nove aplikacije koje su im bile zanimljive i potrebne: „Sada bolje znamo kako da se čuvamo na Internetu i koje su prednosti i mane  Interneta. Volim kada objavimo nešto na sajtu Mudrice, jer to mogu da prosledim roditeljima i prijateljima“.

U prvom ciklusu konkursa „Digitalna ekspedicija Izazov“ pristiglo je 171 prijava iz 106 škola sa teritorija 80 gradova i opština Srbije. Ukupni nagradni fond konkursa je milion dinara.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.