logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Ličko prelo – čuvar tradicije i identiteta (FOTO) (VIDEO)

ličko prelo
SUBOTICA – Osmo Ličko prelo, održano u prepunoj sali restorana „Spartak“, i ove godine okupilo je više stotina Ličana i Ličanki i mlađe ali i starije generacije.

Veliki broj mladih potvrđuje da potomci Ličana nisu zaboravili svoje korene i običaje svojih očeva, i da su mladi voljni da sačuvaju ovu manifestaciju.

Ličkom prelu prisustvovao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je u svom obraćanju rekao:
„Mi večeras šaljemo poruku jedinstva, snage i postojanja, na tradicionalnoj 8. po redu,  prelu. Želim da naglasim da udruženje Lika daje veliki doprinos razvoju grada Subotice, učestvuje u brojnim aktivnostima i tim svojim aktivnostima ujedno održava vezu sa rodnim krajem. Održava tradiciju svoju, svoje običaje, svoju kulturu i svoj identitet. Ne treba posebno da naglašavam da je kraj iz koga potiču Ličani iznedrio mnoga slavna imena srpske istorije a između ostalog dao je i najveći svetski um – Nikolu Teslu.”

On je naglasio da živimo u izazovnim vremenima. „Želim da budemo jedinstveni, jedinstveniji nego ikad, da se uzajamno poštujemo, da podržavamo jedni druge, jer sa našim zajedništvom i jedinstvom održaćemo i odbraniti naš nacionalni identitet, kulturu, naše običaje, tradiciju i našu veru pravoslavnu. I kako naš predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže, mi nemamo drugu državu, imamo samo našu Srbiju i moramo da je odbranimo od svih onih koji žele da je raskomadaju“.

„Bogata trpeza domaćih specijaliteta, pića, izložba rukotvorina, igre i pesma bili su još jedna prilika da pokažemo ali i sačuvamo naše običaje i tradiciju Ličana, koji su, većinom, u ratnom vihoru i kolonizacijom došli  u Suboticu.Ta tradicija ne sme da se zaboravi, a multikulturalnoj Subotici želimo da je pokažemo“ , rekao je  Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana „Lika“ Subotica, koje je organizator ove manifestacije. Udruženja Ličana „Lika“ iz Subotice broji oko 350 članova. Miloš Borjan poklonio je gradonačelniku Bakiću tradicionalnu ličku kapu i majicu sa likom Nikole Tesle.

Svojim aktivnostima ovo Udruženje, koje godinama uživa podršku grada Subotice,  želi da otrgne od zaborava tradiciju izrade narodne nošnje, simbole etničkog identiteta, i čuva sećanje na Nikolu Teslu, najvećeg srpskog naučnika.

Uštipci, basa, podvarak i drugi specijaliteti vratili su mnoge na trenutak, makar u mislima, u zavičaj, a stare pesme i nezaobilazno “gluvo kolo” stariju generaciju podsetilo je na život u kršnoj Lici.

Prelu su prisustvovali kao gosti član Gradskog veća Srđan Samardžić, sekretarka sekretarka za društvene delatnosti Jasmina Stevanović, direktor Turističke organizacije Subotica Aleksandar Medaković i direktor Tržnice Branislav Joka.

U kulturno-umetničkom programu  nastupili su Etno grupa Zlatovez, učenice Muzičke škole KUD „Krajina“ i „Merak Krajine“ iz Beograda.

ličko prelo-subotica
Foto: Vojvodina uživo
ličko prelo - subotica
Foto: Vojvodina uživo
ličko prelo-subotica
Foto: Vojvodina uživo
ličko prelo-subotica
Foto: Vojvodina uživo
ličko prelo-subotica
Foto: Vojvodina uživo

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.