Subotica: Kukuruz ove godine u skladu sa prosekom, očekuje se zdrav rod

kukuruz
SUBOTICA – Žetva jarih kultura počeće za oko dve nedelje, kada će na red doći suncokret i to one parcele sa slabijim usevima, dok će najveći deo radova biti početkom septembra. Kukuruz će se u zavisnosti od sorte brati u periodu od kraja avgusta, pa sve do oktobra, a očekivani prinosi će biti u skladu sa višegodišnjim prosekom  – suncokret tri, a kukuruz oko šest tona po hektaru.

Kada je kukuruz u pitanju, većina useva izgleda solidno, i može se reći da su, imajući u vidu prošlu godinu, mnogi proizvođači zadovoljni što će uopšte imati prinos. On će se kretati u rasponu višegodišnjeg proseka i iznosiće od 6 do 6,5 tona po hektaru.

„Ovo zahlađenje i ova poslednja kiša će dobro doći kukuruzima koji su nešto kasnije posejani, ima i parcela gde je suša odradila svoje, gde su već ušli u fazu zrenja. Očekujem krajem avgusta i početkom septembra da će ti neki najranijii i najlošiji hibridi doći za žetvu, a tamo gde je bilo kiše, gde su kasni hibridi, tamo neće biti žetve pre oktobra.“

Površine pod kukuruzom su ove godine smanjene i u odnosu na uobičajenih 33 ili 34 hiljade hektara, ovog proleća posejano je manje od 27 hiljada, a od berbe se očekuje zdrav rod, zaključuje Varga.

„S obzirom da prva generacija plamenca nije bila izražena, jer smo imali kišno vreme, nije ni druga toliko izražena, ono što je najvažnije očekujem da taj rod bude zdrav, za razliku od prošlih godina, znači da ćemo imati dobrog kukuruza, zdravog, za naše potrebe će ga biti, biće i za izvoz kukuruza, e sad kolika će mu cena biti , to će svetsko tržište diktirati.“

Suncokreti ove godine izgledaju dosta dobro, ocenjuju iz Poljoprivedne stručne službe i dodaju da su određena manja poleganja zbog vetra primetna, ali se ne mogu porediti sa štetom u drugim delovima zemlje. Žetveni radovi će na najvećem delu parcela krenuti između petog i desetog septembra.

„Jer suncokreti su još dosta zeleni, imaju dosta lišća, glave su jake, znači dobro izgledaju i za očekivati je da će prinos biti solidan, ali ne želim da licitiram koliko će to biti, sigurno je da će biti oko višegodišnjeg proseka, možda i malo više“ – kaže Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica.

 

Pročitajte još: 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: