Subotica: Kacige za vozače trotineta i mogućnost oduzimanja vozila – šta donose izmene Zakona o bezbednosti sabraćaju?

SUBOTICA – Izmene Zakona o beznednosti saobraćaja nedavno su usvojene u Narodnoj skupštini, a važe od 15.septembra. Ovo su najvažnije novine koje zakon propisuje.

Vozači električnih trotineta moraju da imaju kacigu i prsluk, a dozvoljeno im je kretanje biciklističkom stazom, ili kolovozom ukoliko biciklistička staza ne postoji. Zakonodavci su takođe predvideli i mogućnost oduzimanja vozila, a smanjena je i starosna granica za dobijanje dozvole za kamione i autobuse.

Zakon je trotinete kategorisao kao lako električno vozilo, za koje važi sledeće: nije im dozvoljeno kretanje pešačkim površinama, za njih su namenjene biciklističke staze gde ih ima, a gde ne postoje dozvoljeno je kretanje kolovozom u širini najviše jednog metra od desne ivice. Vozači moraju da nose biciklističku kacigu i svetloodbojni prsluk, a mlađi od 14 godina ne smeju da voze električni trotinet.

„Zakon prepoznaje da lica starija od 14 godina smeju da voze lako električno vozilo, ali se prave određene razlike. Lica od 14 do 18 godina mogu da voze lako električno vozilo, na biciklističkim i biciklističko-pešačkim stazama i izuzetno na kolovozu kada tih staza ne postoji, ali u zoni 30 km/h, odnosno u zoni škole. Znači ako je mlađi od 18 godina, ne sme da se pojavi na kolovozu u zoni gde je maksimalno određena brzina 50 km/h ili više, dok lice starije od 18 godina može da vozi na kolovozu u zonama gde je maksimalna brzina 50 km/h, ne više. Praktično van naselja ovakvo vozilo ne bi smelo da se pojavi na putu“ – pojašnjava predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotica, Petar Pantelinac.

Trotinetu je neophodna i nalepnica koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, a iz koje se može utvrditi snaga motora, brzina i masa vozila. Kako je električno vozilo okarakterisano kao vozilo na električni pogon bez sedišta, električni bicikli nisu u „istom košu“ sa trotinetima, već se na njih odnose pravila za obične bicikle. S druge strane, pravila su pooštrena za vozače motornih vozila. Prvi put je predviđena mogućnost privremenog oduzimanja vozila do pravosnažnog okončanja sudskog postupka protiv vozača, a bez vozila možete ostati u 18 slučajeva.

„Propisano je tzv. 18 „smrtnih grehova“ za vozače, odnosno nekih 18 najtežih prekršaja je prepoznato kada bi moglo da se pristupi takvoj vrsti sankcija. Znači konkretno kada određeno lice u periodu od dve godine treći put izvrši jedan od tih 18 prekršaja konkretno navedenih u Zakonu, može policija da mu privremeno oduzme vozilo, a po pravosnažnosti presude da se vozilo oduzme i trajno.“

Oduzimanje vozila vam preti ako vozite u alkoholisanom stanju sa 1,2 promila u krvi, ukoliko vozite dete mlađe od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje, ako odbijete alkotest, ako vozite nasilnički, prođete dvaput kroz crveno u 10 minuta, pretičete kolonu vozila preko pune linije, vozite bez dozvole i tokom mere zabrane vožnje.

„Nasilnička vožnja, odnosno vožnja za 80 km/h veća od maksimalno dozvoljene van naselja, više od 70 u naselju, od 60 u zoni škole ili 50 u zoni usporenog saobraćaja.“

Prema novim propisima, za kamion se može dobiti vozačka dozvola sa 18 godina, a za autobus sa 21.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: