logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: “Kabare Jugoslovenka” poslednja premijera u sezoni

pozorište
SUBOTICA – Drama na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici će 25.maja izvesti poslednju premijeru u ovoj sezoni – predstavu “Kabare Jugoslovenke”, u režiji splitskog reditelja Ivana Leo Leme.

“Kabare Jugoslovenke” pred publiku donosi alternativnu istoriju bivše države: matrijarhalna revolucija koju su povele žene dovela je do drugačijeg kraja – Jugoslavija se nije raspala, ona se zove Nova Jugoslavija, na čelu je Pokreta nesvrstanih i jedan je glavnih globalnih igrača kao nuklearna sila. Ipak, u prvom planu predstave su žene, i to sve glumice ansambla koje donose osam ženskih likova. Među njima i nova članica, Subotičanka Monja Medaković Vuksanović, koja je završila glumu na Akademiji dramskih umetnosti u klasi Vide Ognjenović.

„Teuta je mlada devojka koja se bori sa problemima koje joj život nameće. Baš kad joj je se čini da nema dalje, da ne može niže pasti, dešava se preobražaj, ona pronalazi sopstveni identitet i smisao života. Otvaraju joj se horizonti, praćeni povoljnim vetrovima“ – kaže Monja o svom liku.

Kabare Jugoslovenke je sedmi po redu kabare Splićanina Ivana Lea Leme koji se kao i u svakoj predstavi bavi pitanjima ženske ravnopravnosti, odnosno borbe protiv patrijarhata.  Kako sam kaže, ovaj tekst pisao je baš za Suboticu koja mu se učinila idealna za predstavu u kojoj se prepliću priče osam žena iz šest bivših republika i dve bivše pokrajine iz bivše nam zajedničke države. Kao ideja, autoru je poslužio dokument JNA iz osamdesetih godina kodnog imena „Jedinstvo“ koji je zapravo vojni plan u slučaju destabilizacije Jugoslavije nakon Titove smrti.

“Osam priča žena iz 6 republika i 2 pokrajine naše bivše države spojene su u jednu – paralelnu istoriju Jugoslavije. One pronalaze plan vojnog puča u slučaju destabilizacije vlasti nakon Titove smrti. Dobijaju puč serviran na tacni. Ipak, njihove lične priče su u prvom planu, dok je politička priča pozadinska. Sam komad nastao je kada me Jelenapozvala i kada smo kroz razgovor došli na zajedničku ideju. Subotica je idealno mesto za ovaj komad. Da nije Subotice i njene otvorenosti, ni ovaj komad ne bi mogao nastati. Ako mi se ikad išta ovde doapdalo, ona je to mulikulturalnost – hodati Amsterdamom ili hodati Suboticom, osećaj je isti. Ona je nepresušni izvor inspiracije. Čovek se oseća delom sveta, nije zatvoren u svojoj kutiji, u svom selu, uskom identiteu, već postoje neslućene širine. To je za svakog umetnika i stvaraoca važno, tu je inspiracija” – izjavio  je Lemo.

Ovo nije prva saradnja subotičkog pozorišta sa splitskim rediteljem, budući da je pre Kabarea Jugoslovenke režirao već tri predstave. Predstava je i produkcijski iskorak za Narodno pozorište, budući da kombinuje kabare sa drugim žanrovima.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.