Subotica: „Festivalu ljubavi – inkluzija na delu“

„Festivalu ljubavi – inkluzija na delu“
SUBOTICA – Na centralnom gradskom trgu u Subotici dešavanja ne jenjavaju. Juče je još jedan festival zaokupio pažnju Sibotičana,а ovoga puta reč je o „Festivalu ljubavi – inkluzija na delu“ u kom su učestvovale dve subotičke škole koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju Dositej Obradović i Svetomir Bojanin, ali i veliki broj dece iz masovnih škola, kao i druge ustanove i udruženja, Politehnička škola, Kolevka, OKUD Mladost, Plesni studio Larisa, Udruženje Zujalice, Zu-Su-kids zumba i dr.

Uz pesmu i ples učesnici su poslali  poruku  da u našem gradu inkluzija nije samo reč, već nešto što zaista živi, kažu organizatori, Udruženje građana „Zeleni Subotice“.

Jedna od organizatora, Mirjana Evetović, u svom emotivmom obraćanju podsetila  je na vreme kada su se  roditelji dece sa invaliditetom suočavali sa činjenicom da su njihovoj deci mnoga vrata na mestima  gde bi mogli da provode slobodno vreme bila zatvorena.  „ Bezuspešno smo pokušavali da objasnimo da za rad sa decom sa invaliditetom ne treba velika stručnost, već dobra volja i lepa reč. Razumeli smo njihov strah i zato smo odlučili da decu iz sportskih klubova i kulturno-umetničkih društava i decu sa invaliditetom približimo jedne drugima. Da zajedno odigraju jedan fudbalski meč, prođu poligon ili otplešu nešto. Tako je 2017. godine na Paliću održan prvi „Festival ljubavi“, mali ali pun prelepih emocija, koje su nam dale krila da nastavimo ovim putem” priseća se Mirjana, i dodaje:  „ Videvši kako to izgleda, sportski klubovi, kulturno-umetnička društva i druge organizacije polako su počeli da otvaraju vrata i za decu sa invaliditetom i sada sa ponosom mogu da kažem da smo ovim festivalom probili sve barijere. Još sam ponosnija što on ne traje samo danas i ovde, već živi tokom cele godine kako u masovnim tako i u školama i ustanovama koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju.”

Ona napominje da se deca  na ovaj način osećaju prihvaćeno i voljeno od strane svojih vršnjaka. „Ne moram posebno da govorim koliko to znači i njima i nama roditeljima. Sa druge strane, deca u masovnim školama uče da prihvate različitost, da pomognu, pruže ruku i topao zagrljaj. Kao što naš slogan kaže „svako dete ima pravo na uspeh i osmeh“. Zato vam se svima zahvaljujem što ste otvorili svoja srca, pustili nas unutra i tako pokazali i inkluziju na delu” zaključila je Mirjana Evetović.

„Festivalu ljubavi – inkluzija na delu“
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: