logo transparend vojvodina uzivo

Subotica domaćin deci sa Kosova i Metohije

SUBOTICA- Deca sa Kosova i Metohije, na radost velikog broja svojih vršnjaka, ponovo su gosti Subotice.

Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama’ koji  već 14 godina  organizuju humanitarna organizacija „Dečja radost“ Gnjilane u saradnji sa subotičkim osnovnim školama „Sonja Marinković“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Jovan Mikić“ i „Ivan Goran Kovačić“, traje od 2. do 11. septembra, a deca sa Kosova i Metohije, iz više mesta: Babin Most, Poneš, Šilovo, Pasjane, Kmetovce, Korminjane, Vrbovac, Grnčar, Binač i Klokot boraviće kod svojih vršnjaka narednih 10 dana.

Foto: Vojvodina uživo

Deca su, nakon poteškoća na prelazu, u planirano vreme  stigla u Suboticu, gde su ih dočekali domaćini i roditelji.

Naime, autobus  „Subotica transa“, koji je trebalo da preveze decu iz Kosovskog Pomoravlja do svojih vršnjaka u Subotici, zaustavljen je jutros na prelazu Bela Zemlja – Končulj, jer mu Kosovska policija nije dozvolila da putovanje zbog, navodno, nepropisne dokumentacije.

Kako je naveo  organizator putovanja Zoran Maksimović iz humanitarne organizacije „Dečja radost“ , kosovski policajac je saopštio vozaču autobusa da ne poseduje adekvatna dokumenta koja se koriste u međunarodnom putničkom saobraćaju i naložio da vrati vozilo sa punkta.

Deca su čekala rano jutros, kako je i planirano, prevoz u Šilovu, ali zbog odluke Kosovske policije, roditelji i organizatori su bili prinuđeni da decu sami prevezu do prelaza Bela Zemlja – Končulj, koji su prešli pešice, i potom nastavili  autobusom koji ih je čekao sa druge strane punkta da bi nastavili putovanje ka Subotici.

„Deca će, zajedno sa njihovim vršnjacima iz Subotice, zajedno pohađati školu, upoznati kulturno-istorijske znamenitosti grada  i družiti se kroz veliki broj akcija” rekla je Branka Bešlić koordinator akcije.

Po dolasku u naš grad, učenici domaćini pripremili su kulturno-zabavni program svojim vršnjacima, a planrano je da svojim gostima pokažu Palić, Zoološki vrt, kao i Gradsku kuću u Subotici. Dolazak dece sa Kosova i Metohije u Suboticu pomogao je Grad Subotica.

„Najmanje što možemo da učinimo za našu decu sa Kosova i Metohije je da im uvek i svuda, a pogotovo u ovo vreme kada je naš narod tamo pod svakodnevnim pritiskom i na velikim iskušenjima, budemo podrška u svakom trenutku, da im pružimo ljubav i gostoprimstvo, sreću i trenutke radosti” rekla je Jasmina Stevanović, sekretarska Sekretarijata za društvene delatnosti, istakavši da Subotica kroz mnoge vidove saradnje, a pre svega kulturne i obrazovne, sa narodom na  Kosovu i Metohiji imaju neraskidivu vezu i saradnju.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.