SUBOTICA – Povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom, lekari Zavoda za javno zdravlje učili su učenike srednjih škola kako da pripreme zdravu užinu i poboljšaju svoje navike u ishrani.
Deca su priremala tri jela: pileću salatu, integralne mafine sa povrćem kao i poslasticu – mafine s višnjama.
Među đacima koji su se oprobali u savladavanju kulinarskih veština zdrave ishrane našle su se i Helena Vasić i Dorotea Grobanov iz Srednje medicinske škole. Kako kažu, dobile su nove ideje za užinu i sigurno će ubuduće povesti više računa o tome šta jedu kada su u školi.
„Odabrali smo recepte koji su najlakši za nas što se našeg uzrasta, ništa teško, a opet zdravije. Spremala sam Cezar salatu i napredovala sam, naučila sam nešto novo, što ne radimo kod kuće. Mislim da ćemo sada više da pomažemo kod kuće“ – kaže Helena, dok Dorotea dodaje da je pravila slatke mafine –„To do sada nisam pravila, tako da je ovo jedno novo iskustvo za mene.“
Po rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja, cilj je da se deca oprobaju u pripremi zdravog obroka i da vide koje sve to namirnice mogu da koriste i kombinuju, kako bi poboljšali svoje navike.
„Cilj nam je bio da podstaknemo decu da isprobaju neke namirnice koje inače retko ili uopšte ne koriste. Oni rado jedu mafine, ali najčešće one koji su pripremljeni isključivo od belog brašna. Danas su pripremali mafine koji su obilovali povrćem, a umesto belog, koristili su integralno brašno. Salatu su pripremali kombinujući različito povrće, voće i semenke. Srednjoškolci koji su učestvovali u radionici naučili su kako da pripreme zdrav slatkiš, jer oni čuveni slatkiši koje najčešće konzumiraju zapravo su prazne kalorije u kojima se ne nalazi ništa zdravo i korisno“ – kaže dr Kosić Bibić.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.