Subotica: Disciplinski postupak protiv troje učenika

SUBOTICA – Povodom slučaja vršnjaškog nasilja koji se dogodio u ponedeljak u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ koje je za posledicu imalo tešku povredu učenika N.K., istog dana krenulo se postupkom procedure koja je propisana u ovakvim slučajevima,a sledećeg dana sastao se Tim za zaštitu dece od nasilja koji je ovaj incident okarakterisao kao treći nivo nasilja i uzete su izjave vinovnika događaja u prisustvu roditelja.

Protiv tri učenika je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak a, po rečima direktora ustanove oni kao osnovna škola nemaju pravo da vinovnike ispišu iz škole, već da ih kazne ukorom. Kako saznajemo, povređeni učenik se nakon operacije oseća dobro i prebačen je na Odeljenje dečje hirurgije u Opštoj bolnici.

U školi su, nakon incidenta, postupili po proceduri, odmah uzeli izjave dece u prisutvu roditelja, a Tim za zaštitu dece od nasilja je pokrenuo disciplinski postupak za povredu zabrane fizičkog nasilja. Kako je pojasnio direktor škole Pajica Bašić, dalje im predstoji vaspitni rad sa svakim od tri učenika koji su učestvovali u incidentu, kao i sa njihovim odeljenjima, nakon čega će im biti izrečene mere.

„S obzirom da je ozbiljno ugrožen integritet učenika, ovde možemo izreći meru ukora direktora, ukora nastavničkog veća, i jedinica ili dvojku iz vladanja. Što se tiče izbacivanja iz škola, mi smo osnovna škola i, kao takva, nemamo pravo izbacivanja dece, jer je škola obavezna, možemo samo ukoliko utvrdimo da je to najbolje rešenje, u dogovoru da roditeljima, da uradimo prebacivanje u neku drugu osnovnu školu“ rekao je direktor.
Bašić je dodao da su i iz razgovora sa decom saznali i šta se dogodilo i zbog čega su napali drugog učenika, a da su deca najpre tvrdila da je u pitanju bio izazov sa Tiktoka, i da su tek dan kasnije shvatila ozbiljnost situacije.

Danas je, tim povodom, održan i sastanak Aktiva direktora, na kome se analizirala situacija u subotičkim školama po pitanju vršnjačkog nasilja. Sastanku su prisustvovali, pored direktora subotičkih škola ili njihovih zamenika, sekretarke Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmine Stevanović, članice Gradskog veća za obrazovanje Milanke Kostić, i zamenik načelnika Policije Dušan Savić i prosvetna inspektorka Eržebet Gereg Marjanović.

Zaključeno je da je neophodno u daljem periodu ukazivati deci ali i roditeljima na uzroke i posledice vršnjačkog nasilja, pojačati komunikaciju na relaciji direktor – razredni starešina- roditelj – dete, pojačati vaspitni rad nastavnika sa decom kroz ukazivanje na moguće loše ishode koji su prouzrokovani nasiljem i zlostavljanjem, i uključiti/upoznati u većem stepenu roditelje sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima je veliki broj dece izložen na društvenim mrežama, a vrlo često su uzrok nemilih događaja.

Zamenik načelnika Policije pozvao je škole na još tešnju i direktniju saradnju koja je.u interesu svih – dece, roditelja, škola i nadležnih institucija. Povodom konkretnog slučaja koji se dogodio u OŠ Sonja Marinković, on je rekao da su sve nadležne institucije upoznate sa slučajem i postupaju svako u skladu sa svojim nadležnostima.

Nešto kasnije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Subotici izdalo je saopštenje u kome se kaže da će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, podneti krivičnu prijavu protiv jednog četrnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda. Policija će, takođe, protiv drugog četrnaestogodišnjaka podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, dok će za trećeg dečaka, trinaestogodišnjaka, izveštaj proslediti tužilaštvu.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: