Subotica: Đaci OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ čuvaju prirodu i pomažu vršnjacima sa invaliditetom

Subotica -djaci
SUBOTICA – U okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” učenici nižih razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ mesec dana su skupljali čepove koji su danas predati organizaciji ,,Čepom do osmeha”.

Tokom akcije prikupljeno je ukupno 219 kilograma čepova.

– Naša škola je već godinama uključena u sakupljanje pet ambalaže i čepova, a ove godine  smo se uključili i u projekat „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. U sklopu projekta napravili smo akciju, motivisali smo učenike da se u što većem broju odazovu za skupljanje čepova. To je bilo u vidu takmičenja među odeljenjima, sabrali smo kilograme i podelili na broj učenika kako bi bili ravnopravni. Trduićemo se da ovu kaciju održavamo i ubuduće – objašnjava Klaudia Gubić Šelken, direktorka OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”.

Najviše je skupilo odeljenje 2.b sa učiteljicom Lidijom Dulić, koje je prikupilo 52.2 kilograma.  Odmah iza njih je 4.c sa učiteljicom Emilijom Grubanov Martinek koje je prikupilo 26 kilograma 570 g rama čepova, dok su na trećem mestu 2.a sa učiteljicom Marijanom Skala koje je skupilo 22.2 kilograma i 3.a sa učiteljicom Gordanom Grgić sa 24 kilograma čepova.

– Ovo je jako lepo što smo učinili, puno smo čepova skupili i ovo naše malo što smo uradili nekome puno znači. Nadam se da smo lepu stvar učinili za neke ljude – kaže Jovana Bogić iz odeljenja 3.a.

Želja da pomognu drugima bila je motiv i njenim drugaricama iz odeljenja Mileni i Nini.

– Drago mi je da možemo da pomognemo drugima koji nemaju kao mi. Uz to i recikliramo i pomažemo i prirodi – dodaju devojčice.

Sakupljanjem plastičnih čepova, Udruženja „Čepom do osmeha“ štiti životnu sredinu i pomaže deci sa invaliditetom.

– Prezadovoljni smo kako je protekla akcija. U Subotici se mesečno sakupi oko tona čepova koje šaljemo za Novi Sad, a do sada je pomoć pružena jednom detetu jer se malo roditelja prijavljuje – kaže Marjana Vidović, koordinatorka „Čepom do osmeha“ u Subotici.

Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” je pokrenut pre trinaest godina, kada su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine potpisali prvi Protokol o saradnji. Od tada, ovaj program se razvijao i širio, pa su danas čak šest sekretarijata Pokrajinske vlade potpisnici aktuelnog Protokola o saradnji, uz saradnju sa Pokretom gorana Vojvodine, JP „Vojvodinašume” i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Učenici su prepoznati kao ključni nosioci promena u polju brige o životnoj sredini, zbog toga je učešće naše škole u ovom programu bila laka odluka, jer pored društveno odgovornog delovanja, to je ujedno i mali doprinos globalnom aktivizmu u ovoj oblasti.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: