Subotica: Bunjevci obeležili „Dan Velikog prela“ (FOTO)

dan velikog prela - subotica
SUBOTICA – Bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je sinoć, u subotičkom restoranu „Spartak“, jedan od četiri nacionalna praznika – „Dan Velikog prela“.

U okviru svečanosti, koja se organizuje u znak sećanja na prvo javno prelo održano 2. februara 1879. godine kada su se Bunjevci, obučeni u svečnu narodnu nošnju, predstavili javnosti sa željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo, izabrana je, po tradiciji, najlepša preljska pesma, kao i najlepša prelja. Obeležavanju „Dana Velikog prela“ prisustvovali su i izaslanik predsednika Republike, Milorad Veljović, posebna savetnica potpredsednice Vlade i ministarke za kulturu i informisanje zadužena za nacionalne manjine Alma Rizvanović, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnik  pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje, Milan Micić, i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić.

Milorad Veljović je, tim povodom, izjavio da Srbija poštuje svaku nacionalnu manjinu i da mu je drago što i Bunjevci danas imaju status nacionalne manjine.

„Srbija želi da joj svako bude prijatelj, bez obzira na nacionalnu pripadnost i veroispovest. Bunjevci su narod koji poštuje svoju tradiciju, ali i svoju državu Srbiju koja će im se, sigurno, odužiti na adekvatan način. To je i inters Srbije koja je danas jedna sasvim druga država u smislu poštovanja ljudskih prava. Srbija mora da bude primer i ona za to i jeste primer, a danas je i Subotica pravi primer poštovanja ljudskih prava i nacionalnih manjina“, podvukao je Milorad Veljović.

Gradonačelnik Stevan Bakić je, čestitajući bunjevačkoj zajednici nacionalni praznik – „Dan velikog prela – 2. februar“, kazao da će maj 2021. godine ostati upisan zlatnim slovima u istoriji bunjevačke nacionalne zajednice i Grada Subotice, kada je omogućena ravnopravna upotreba bunjevačkog jezika i pisma u ovom gradu.

„Ako je iko zaslužio, onda je to bunjevačka zajednica koja je dala ogroman doprinos kako gradu Subotici, tako i državi Srbiji. Subotička lokalna samouprava će vam i ubuduće pružati ogromnu podršku, jer je jedna od poruka večerašnjeg okupljanja i negovanje posebnosti bunjevačke nacionalne manjine koja će uvek imati jednaka prava kao i ostale nacionalne zajednica koje žive i rade na teritoriji grada Subotice“, istakao je gradonačelnik Bakić.

On je podsetio i na činjenicu da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u nekoliko navrata, naglasio da je naša država posvećana zaštiti i kontinuiranom unapređenju pojedinačnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina.

„Naš zadatak je da istrajemo i damo podršku toj državnoj politici za koju se zalaže predsednik Vučić. Tome u prilog ide i činjenica da je Grad Subotica opredelio sredstva Bunjevačkom nacionalnom savetu da – povodom 20 godina njegovog postojanja – reši jedan veliki problem, a to je da se obezbedi adekvatan prostor u kome ćete da radite, stvarate i da se okupljate. Naime, krajem 2022. godine subotička lokalna samouprava dodelila je četiri miliona dinara Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine za kupovinu Bunjevačke kuće. Želim da se što pre u njoj vidimo, kako bismo zajedno obeležavali vaše značajne datume i nove uspehe”, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

„Prvi predsednik našeg Bunjevačkog nacionalnog saveta, Nikola Babić, često zna da kaže da smo ’krenuli od nule’. I prevalili smo ogroman put. S nestrpljenjem očekujemo da sve ono što budemo radili i gradili, radimo u našoj Bunjevačkoj kući. Zahvalila bih se Ministarstvu kulture i informisanja, kao i Gradu Subotici” kazala je Suzana Kujundžić Ostojić.

Na „Danu Velikog prela“ i ove godine izabrani su najlepša prelja i najlepša preljska pesma. Najlepša prelja, po oceni žirija i gostiju, bila je Sara Švraka, prva pratilja Milica Saulić, a druga pratilja Martina Vojnić Hajduk.

Najlepšu preljsku pesmu, po oceni žirija, napisala je Alisa Prćić Vukov, a nosila je naziv „Nek se divani“.

Dan velikog prela - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Dan velikog prela - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Dan velikog prela - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Dan velikog prela - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Dan velikog prela - subotica-bakić
Foto: Vojvodina uživo
Dan velikog prela - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Dan velikog prela - subotica
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: