Subotica: Besplatni pregledi trbušne aorte u Opštoj bolnici

besplatni pregledi - aorta
SUBOTICA – U dvorištu Opšte bolnice Subotica organizovani su besplatni skrining pregledi na aneurizmu trbušne aorte, a zainteresovani građani imali su priliku da za samo nekoliko minuta urade ultrazvučni pregled u okviru karavan akcije „Aorta nije samo na srcu“. Pucanje aneurizme jedan je od vodećih uzroka smrti u svetu i kod nas, kažu lekari.

Mobilna ordinacija je ispred Poliklinike bila postavljena od 8 do 14 časova, a interesovanje Subotičana je premašilo očekivanja organizatora skrininga. Na pregled su se mogli javiti građani stariji od 50 godina. Skrining pregled je organizovan u cilju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja abdominalne aorte, a u mobilnoj ordinaciji nalazi se ultrazvučni aparat i medicinsko osoblje, koji nakon pregleda pružaju dodatne informacije u zavisnosti od rezultata.

„Ovaj pregled je veoma važan zbog toga što se aneurizme mogu razviti na bilo kom delu aorte, a aorta je glavni krvni sud koji snabdeva ceo organizam krvlju. Aneurizma se najčešće javlja na trbušnom segmentu aorte, taj predeo je dostupan pregledu“ – kaže  dr Snežana Tulenčić Egić, vaskularni hirurg u Opštoj bolnici Subotica.

Aneurizma trbušne aorte je potencijalno oboljenje, ističe sagovornica i dodaje da ona godinama raste te može da uzrokuje komplikacije poput pucanja i tromboze, što može biti opasno po život.

„Dobar deo pacijenata nažalost ni ne stigne do bolnice, a mortalitet nakon operacije puknute aneurizme je daleko veća i ide i do 50 odsto u odnosu na elektivne, odnosno planirane operacije aneurizmi koje su uočene u ranijem periodu, gde je smrtnost do 3 posto.“

Besplatni pregledi u mobilnoj ordinaciji deo su prve kampanje skrininga na aneurizmu trbušne aorte, a realizovali su je Klinika za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra i Udruženje kardiovaskularnih hirurga uz podršku Ministarstva zdravlja.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.