Ništa lepše niste probali. Možete služiti ovaj topli krem uz kuglu sladoleda, ali nije ništa manje lep ni kada se jede sam, uz šolju čaja.
Sastojci:
- 300 grama šećera
- 6 velikih jaja, na sobnoj temperaturi
- 650 mililitara mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
U šerpi ili dubokom tiganju na niskoj temperaturi zagrejte 230 grama šećera dok se ne istopi i ne dobije zlatnu nijansu. Sipajte ga potom u vatrostalne čašice za pečenje, mini-kalupe ili u silikonske posudice (recimo, za mafine) i ostavite da odstoji desetak minuta.
U velikoj činiji dobro umutite jaja, mleko, ekstrakt vanile i preostali šećer sve dok ne dobijete kompaktnu smesu, ali ona ne treba da bude penasta. Potom njom prelijte karamelizovani šećer u posudicama za pečenje. Poređajte čašice po plehu i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu jednog od kolača ne izađe čista.
Ostavite da se prohladi, a pre vađenja iz kalupa ili čašica nožem pređite preko ivica kako bi se kolač lakše odvojio i da se ne bi raspao.
Po želji ukrasite voćem, listićima nane i slično.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.