Subota i njen večernji slatkiš: Karamel dezert

Ništa lepše niste probali. Možete služiti ovaj topli krem uz kuglu sladoleda, ali nije ništa manje lep ni kada se jede sam, uz šolju čaja.

Sastojci:

  • 300 grama šećera
  • 6 velikih jaja, na sobnoj temperaturi
  • 650 mililitara mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

U šerpi ili dubokom tiganju na niskoj temperaturi zagrejte 230 grama šećera dok se ne istopi i ne dobije zlatnu nijansu. Sipajte ga potom u vatrostalne čašice za pečenje, mini-kalupe ili u silikonske posudice (recimo, za mafine) i ostavite da odstoji desetak minuta.

U velikoj činiji dobro umutite jaja, mleko, ekstrakt vanile i preostali šećer sve dok ne dobijete kompaktnu smesu, ali ona ne treba da bude penasta. Potom njom prelijte karamelizovani šećer u posudicama za pečenje. Poređajte čašice po plehu i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu jednog od kolača ne izađe čista.

Ostavite da se prohladi, a pre vađenja iz kalupa ili čašica nožem pređite preko ivica kako bi se kolač lakše odvojio i da se ne bi raspao.

Po želji ukrasite voćem, listićima nane i slično.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.