logo transparend vojvodina uzivo

Šteta zbog blokade ulaska robe iz centralne Srbije na KiM 50 miliona evra

SRBIJA – Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, izjavio je danas da se šteta zbog blokade ulaska robe iz centralne Srbije na KiM uvećava i da je procena da je, kada je reč o nerealizovanim pošiljkama iz centralne Srbije na KiM, blizu 50 miliona evra.

Stanić je za RTS rekao da je ekonomija racionala stvar, a da je odluka Prištine ekonomski neracionalna i čini štetu krajnjim potrošačima na KiM.

Podsetio je da je do 8. jula bilo zabranjeno sve da se uvozi iz centralne Srbije, pa je dozvoljen ulazak sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme, osim finalnih proizvoda za krajnje potrošače u maloprodaji.

Stanić je ukazao da je činjenica da se šteta uvećava, ali manjim intenzitetom nego do 8. jula i istakao da trpi i privreda KiM, posebno jer je slabije razvijena.

Dodaje da Priština srpsku robu menja robom iz regiona – iz Bugarske, Severne Makedonije ili Albanije, koja je ipak skuplja.

Prema rečima Stanića, roba iz centralne Srbije na KiM je prošle godine bila zastupljena u vrednosti od 520 miliona evra, dok je Priština dopremila robu od oko 50 miliona evra.

„Imamo iskustvo od ranijih godina, kada se razmena potpuno oporavila“, naveo je Stanić i dodao da su postojali i bojkoti robe, uz neformalne kampanje, ali da to nije dovelo do štete po nas.

Stanić je naveo da je reč o političkoj odluci i izrazio očekivanje da će, zbog pritisaka EU, doći do prekida zabrane srpske robe na KiM.
„Ako bi se kriza završila sutra, bila bi manja šteta u odnosu na prethodnu blokadu. Ona je, međutim štetnija, jer ne znamo koliko će trajati“, zaključio je Stanić.

Priština je 14. juna zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama iz, kako je tada saopšteno, bezbednosnih razloga.
Kasnije je dozvoljen ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok robe.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.