Starović: Bezbednosna situacija suočena sa ozbiljnim izazovima

BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je danas da je trenutna bezbednosna situacija suočena sa ozbiljnim izazovima budući da se Srbi na severu Kosova i Metohije s razlogom osećaju ugroženi.

“Stanje povišene borbene gotovosti jeste jedna vrsta mere predostrožnosti koja se upravo i zavodi zbog stanja na KiM. Ono ne predstavlja pretnju nikome, ali sasvim sigurno da uliva jedan stepen sigurnosti”, rekao je Starović za Tanjug. Dodao je da su oružane snage Srbije zadužene da obezbede sigurnost Srba na KiM. “U Prištini se ponavlja jedan obrazac kojim svedočimo već dve godine. Kada god dođe do nekog malog napretka u pregovaračkom procesu Aljbin Kurti otvara nove krize i postavlja nove tačke eskalacije”, rekao je Starović.

Dodao je da se Srbija u poslednjih nedelju dana suočila sa jednom ozbiljnom krizom koja je izazvana jednostranim potezima administracije u Prištini. “Govorimo o nasilnom pokušaju upada u opštinske zgrade, nametanju tzv. gradonačelnika, koji više podsećaju na okupacione gaulajtere. I sada u situaciji kada vidimo da postoji određena inicijativa međunarodne zajednice i (Žosepa) Borelja kako bi došlo do deeskalacije, Aljbin Kuti otvara novi prostor za eskalaciju kroz faktičku najavu hapšenja i privođenja ljudi”, naveo je Starović.

Istakao je da je bez obzira na sve napore i Srbije i međunarodne zajednice da se postigne deeskalacija, dokle god postoji čvrsta volja i namera da se situacija destabilizuje suštinska stabilizacija neće biti postignuta. “Ono o čemu svedočimo po prvi put je jedan opšti konsenzus, koji je stvoren u najvećem delu međunarodne zajednice. Govorim pre svega o svih pet država stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN). Koncenzus o tome da je isključivi krivac za ovu eskalaciju o kojoj svedočimo poslednjih nedelju dana Aljbin Kurti i privremene institucije administracije u Prištini”, naglasio je Starović.

Poruke koje dolaze iz prestonica stalnih članica SB UN Starović ocenjuje dobrim, ali dodaje da nisu dovoljne jer kako je rekao problem je nastao nakon izbora koji su održani 23. aprila, a za koje je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imao podršku Kvinte i za izborni proces i za proglašenje rezultata.”Imao je podršku i za čin polaganja zakletvi novoizabranih lažnih gradonačelnika, a ta podrška je uskraćena tek na samom koncu tog dugačkog procesa kada je pokušao da silom nametne te gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM”, ocenio je Starović.

Dodao je da Kvinta snosi veliku odgovornost za štetu koja je učinjena i da je na njima da sada učine one odlučujuće korake kako bi šteta bila popravljena. “Ona može biti popravljena samo na jedan način i to momentalnim povlačenjem specijalne militarizovane monoetničke snage albanske policije momentalno sa Severa KiM. Da se puste svi Srbi koji su privedeni u poslednjih nekoliko dana i da se lažni gradonačelnici izmeste iz opštinskih zgrada na severu KiM. Bez toga ne možemo govoriti o normalizaciji”, rekao je Starović.

Starović smatra da je Kvinta odlučila da kazni Kurtija i prištinsku administraciju jer se oglušio o njihove pozive da na silu ne upada u zgrade opština na severu KiM. “Vidimo i neke konktretne mere. Obustavljanje učešća tzv. kosovskih snaga bezbednosti u velikoj američkoj vežbi Defender jurop. Iz Vašingtona stižu poruke da neće više biti entuzijastični u podršci Prištini u traganju za članstvom u međunarodnim organizacijama, ili da pet članica EU koje ne priznaju nezavisnos tzv. Kosova promene stav”, naveo je Starović. Starović se na tome zahvaljuje međunarodnoj zajednici, ali dodaje da to nije dovoljno, jer kako je rekao u ovom trenutku je najbitnije za Srbe na severu da se specijalne snage kosovske policije povuku.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: