Klasičan sataraš je jelo koje se uglavnom pravi od paprike, paradajza i crnog luka. Neki mu dodaju i jaje, beli luk, dosta začina. Recepti se razlikuje od regije u kojoj živite, pošto svaki kraj ima neke svoje običaje odnosno ukuse koje više voli.
Sastojci za sataraš:
4 paradajza
4 paprike
2 glavice luka
3 jaja
malo ulja
Priprema sataraša:
Luk oljuštite i iseckajte na kockice, pa stavite da se dinsta. Za to vreme operite papriku, pa i nju iseckajte na kockice. Dodajte u luk. Zatim isto uradite i sa paradajzom i stavite da se kuva 15 minuta, dok ne ispari voda.
Nakon toga umućkajte jaja, posolite i dodajte u sataraš. Izmešajte i isključite ringu. Taman dok se ringla ohladi i jaje će se upržiti. Posolite jelo po želji i dodajte začine koje volite.
Prijatno!
Pročitajte još:
Fizika u kuhinji: Uz pomoć Lajdenfrostovog efekta jelo vam se više nikad neće zalepiti za tiganj
Iskoristite naučni trik da poboljšate svoje kulinarske veštine. Verovatno pržite hranu kao većina ljudi – zagrevate tiganj nekoliko minuta, dodate ulje, a zatim nastavite s kuvanjem kao i obično. I neretko se dešava da se hrana zalepi za dno posude. U tome leži problem: vaša posuda za kuvanje nije dostigla idealnu temperaturu. Ovo važi i za tiganje od nerđajućeg čelika i za nelepljive tiganje. Dakle, koja je tajna postizanja savršene temperature? Sve se svodi na Lajdefrostovu tačku (nazvanu po čuvenom Lajdenfrostovom efektu), koja zahteva temperaturu od oko 160 stepemo i sprečava lepljenje. Testirajte tiganj Da biste proverili da li je vaš tiganj dostigao Lajdenfrostovu tačku, samo pošpricajte […]
Opširnije