Citrusi: Oni se smatraju izvorom vitamina C, ali sadrže impresivnu listu drugih važnih hranljivih sastojaka, uključujući glikemijske i neglikemijske ugljene hidrate (šećere i vlakna), kalijum, folat, kalcijum, tiamin, niacin, vitamin B6, fosfor, magnezijum, bakar, vitamin B2 i razne druge fitokemikalije.
Pritom, citrusi ne sadrže masti ili natrijum, a nemaju ni holesterol, plus im je energetska vrednost veoma niska.
Ukoliko vam se događa da vam se limun, pomorandža ili mandarina u činiji s voćem brzo pokvari, postoje načini na koje ne treba i načini kako treba čuvati ovo voće.
Citruse nikako ne treba čuvati u frižideru, a razlog je vema jednostavan.
Limun i ostali ctrusi gube ukus ako se čuvaju u frižideru i na veoma niskim temperaturama. Naime, južno voće može da se prehladi jer dolazi iz toplih krajeva. Simptomi prehlade citrusa mogu biti pege i brzo turljenje.Takođe je velika greška ako čuvate citruse u papirnim kesama jer postoji velika mogućnost da se razviju plesni.
Kako se onda čuva limun, pomorandža, mandarina i ostalo citrusno voće?
Trik je veoma jednostavan, a sigurno je da ste ga već videli u kafićima i kafanama.
Limun najduže ostaje svež ako se čuva u svežoj, hladnoj vodi.
Vodu redovno menjajte i ne brinite se – limun, grejpfrut i pomoradže neće omekšati, a u vodi ovo voće može da stoji danima, da ostane sveže i sačuva ukus.
Kada je reč o čuvanju limuna, postoji još nekoliko caka:
* zrele limune u frižideru najbolje je čuvati umotane u papir ili novine
* ne preporučuje se stavljanje limuna u plastične kese (kondenzacija i nedostatak kiseonika biće glavni razlozi za početak procesa truljenja)
* možete čuvati limun na balkonu u kutiji (važno je odabrati hladno mesto i isključiti sunčevu svetlost).
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.