logo transparend vojvodina uzivo

Stara Pazova: Uručeno 180 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost

STARA PAZOVA – Ministarstvo rudarstva i energetike i ove godine sprovodi Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“ koji se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Među više od 130 lokalnih samouprava čiji građani će imati mogućnost da koriste pogodnosti ovog Projekta, već četvrtu godinu nalazi se i opština Stara Pazova.

Tim povodom, Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović u skupštinskoj sali Bele zgrade u Staroj Pazovi danas su uručili ugovore građanima koji su na javnom pozivu iz 2023. godine ostvarili pravo na subvencije.

Foto: RTV Stara Pazova

Đedović Handanović je kazala da štedeći energiju pre svega vodimo računa o svom novčaniku, ali i pomažemo energetskom sistemu, smanjujemo emisije štetnih gasova i doprinosimo zdravijoj životnoj sredini i čistijem vazduhu. Ministarka se zahvalila građanima Stare Pazove što učestvuju u velikom broju u programu energetske sanacije, te što kontinuirano izražavaju svoju zainteresovanost; “Do sada je blizu 90 miliona dinara uloženo u program energetske efikasnosti u Staroj Pazovi, a samo u 2023. iznos subvencija je 45 miliona dinara. Sa poziva iz protekle godine, biće obuhvaćeno oko 350 domaćinstava, a već u martu planiramo novi poziv, gde će zainteresovani građani moći da se prijave. Ovo je odlična prilika da iskoristite pomoć koju daje država, Opština, naravno uz vaše učešće u njemu, da sanirate kuće, domove, da zamenite prozore, stolariju, da postavite solarne panele, dakle sve ono što može da doprinese da manje trošite električnu energiju, da plaćate manje račune, te da svi zajedno utičemo pozitivnije na životnu sredinu, na zagađenje vazduha,..”, rekla je ministarka.

„Na građanima je da izaberu najpogodnije mere energetske efikasnosti za njihove kuće ili stanove. Za one koji žele da istovremeno sprovedu više od jedne mere, podigli smo prag za subvencije koje je inače 50 odsto, na čak 65 odsto ukupne investicije, dok u Staroj Pazovi imamo oko 50 domaćinstava koji su konkurisali za više mera. Ovaj program će trajati naredne četiri godine, do sada je dodeljeno više od 3.000 subvencija, a novca ima za 50.000 domaćinstava koja će moći da iskoriste priliku da smanje potrošnju energije, za šta smo obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom. Građani će već od proleća moći da se prijave na novi javni poziv”, dodala je Đedović Handanović.

Foto: RTV Stara Pazova

Radinović je dodao da je danas uručeno blizu 200 ugovora a da je ukupan broj istih oko 350; “Značajna sredstva za subvencije je izdvojila opština Stara Pazova zajedno sa državom. Od svega ovoga benefit ima i država, jer energija je danas skupa i moramo da se opredeljujemo za čistu energiju. Interesi su veliki, i nadam se da ćemo i u narednim godinama ima još više ovakvih projekata. Mi smo spremni, i ministarstvo je spremno da uložimo i veća sredstva”, zaključio je predsednik.

Kao i prethodnih godina, sredstvima dobijenim na javnom konkursu, Pazovčani će moći da smanje potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele.

Inače, država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a četvrto učešće opštine Stara Pazova u ovom programu dokaz je njegove uspešne primene.

Zamenom prozora i vrata građani mogu da uštede oko 20% energije potrebne za grejanja, postavljanjem termičke izlacije spoljnih zidova 30%, a zamenom starih grejnih tela novim kotlom na biomasu ostvaruje se ušteda od oko 30% primarne energije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.