Stano: Dijalog na visokom nivou moguć kada postoje volja i agenda

SRBIJA – On je naglasio da će biti najavljeno nekoliko dana unapred ako dođe do sastanka na visokom nivou

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou moguć bilo kada „kada postoji volja“ za tim i agenda i dodao da EU ne spekuliše ni o jednom predstojećem sastanaku.

On je naglasio da će biti najavljeno nekoliko dana unapred ako dođe do sastanka na visokom nivou između premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema njegovim rečima rad na dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja uz fokus na primeni dogovorenog u Briselu i Ohridu prošle godine i ocenio da je dogovor dve strane o registarskim tablicama bez režima nalepnica konkretan dokaz da je napredak moguć ako postoji dovoljno „dobre volje“.

„Nadamo se da će nastaviti i nakon formiranja nove Vlade Srbije. Nastavićemo da radimo i da se angažujemo sa partnerima da im pomognemo jer to nije zadatak za nas, ovo je zadatak za njih da primene sve što je dogovoreno. To je bio obavezujući sporazum i države članice EU, institucije EU očekuju da obe strane da nastave na tome da rade što je pre moguće. Nema vremena za gubljenje“, poručio je Stano.

Kada je reč o merama koje je EU uvela Prištini, Stano je rekao da EU prati situaciju i da, kada bude preduzeto dovoljno pozitivnih koraka, razmotriće mere i eventualno ih ukinuti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.