Stanje u vinogradima solidno, potrošnja vina u blagom padu

IRIG – Klimatski uslovi ove sezone pogoduju razvoju vinove loze. Međutim, na tržištu vina registruje se smanjena tražnja, tvrdi vinogradar i vinar u Irigu Sava Jojić.

„Stanje u vinogradima je za sada odlično, dosadašnje temperature i toplote su zadovoljavajuće. Proletos je bilo relativno dosta kiše, tako da ne oskudeva loza ni u vlazi, odnosno vodi, a temperature su baš dobre – nisu previsoke i nema uvrtanja lista. Ko vodi računa o zaštiti, nema ni bolesti. Moram reći da je teško samo sa starim preparatima,  koje smo mi nekad u neka zlatna i lepa vremena koristili, poput plavog kamena i belog kreča. I danas se koristi nešto na toj bazi, ali ko se bavi tradicionalnim načinom zaštite vinove loze, ne može se osloniti samo na te preparate.

Tehnologija poznaje mnoga sredstva koja su odobrena od strane Evropske unije, koja su dozvoljena za korišćenje u vinogradu, po sadašnjim standardima niti su opasna za zdravlje niti su štetna za okruženje. Naravno, postoji jedna integrisana zaštita – redovno rezivanje, provetravanje, održavanje lista, pa između ostalog tu spada i hemijska zaštita ili zdravstvena zaštita vinograda. U praksi, maj i juni su najkritičniji meseci za održavanje zdravstvenog stanja u vinogradu, jer je tada porast lastara vrlo velik, preko noći po nekoliko santimetara izrastu.

Ti novo izrasli lastari su jako osetljivi na napad raznih bolesti, kod nas su najopasnije pepelnica, plamenjača i naravno siva trulež ili botritis. Praktikujemo da u tom periodu, maj i juni, koristimo sredstvo za zdravstvenu zaštitu na 15 dana. Znamo iz prakse da smo tim načinom uvek održali zdravstveno stanje odličnim. Već u julu skoro da nije potrebno ili malo intervenisati, u avgustu nikad ne intervenišemo, a uvek smo imali zdravo grožđe“, kaže naš sagovornik.

Tagovi:

Pročitajte još: