Stana Đember: Čokanski dobošari oglasiće se 16. put

BANAT – Festival dobošara u Čoki će, posle dvogodišnje pauze, biti održani u petak, 7. oktobra od 16 časova – potvrdila je predsednica opštine Stana Đember. Specijalni gost ove godine je Lexington Band.

Dobošari su nekada davno meštane vojvođanskih sela informisali o značajnijim događajima, kao što su razrez poreza, vakcinacija stoke, dolazak cirkusa i pozorišne družine u selo…

Doboš se danas čuje samo jednom godišnje na Festivalu dobošara u Čoki, živopisnoj banatskoj varošici.

Meštani ovog naselja tvrde da je dobošar interaktivniji od interneta, može da saopšti informaciju, možeš da ga pitaš, pa i da se posvađaš sa njim, ili, ne daj Bože – da se sa njim potučeš.

Baš kao u stara vremena, na čokanskom trgu ponovo će se oglasiti dobošari, nekada prvi nosioci vesti. I ove godine organizatori manifestacije pobrinuće se da čokanski dobošari, nosioci i čuvari tradicije dobiju na značaju.

“Poslednji put kada smo održali manifestaciju, ona je imala humanitarni karakter, prikupljali smo sredstva za lečenje malog Vukana. Ove godine se Čokanski dobošari održavaju po 16. put i pozivamo sve zainteresovane da se pridruže ovogodišnjem izdanju manifestacije”, izjavila je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Foto: Opština Čoka

Svojim duhovitim besedama, dobošari, učenici osnovnih škola, zabavljaće Čokane i njihove brojne goste a bogat kulturno-umetnički program je pripremljen, kao i izbor najboljeg dobošara, najlepšeg štanda i najlepših kolača.

Program:

16.00 – Povorka Dobošara

16.00 – Kulturno – umetnički program

18.00 – Proglašenje pobednika

19.30 – Predgrupa – Mirko Popov

21.00 – Lexington Band

“Ovo je zaista poseban dan, građani Čoke će, kao i uvek, biti dobri domaćini svim posetiocima manifestacije “Čokanski dobošari”, izjavila je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: