Šta za svet znači BRIKS plus u 4 grafikona

BRICKS mapa, izvor Vojvodina uzivo
BRIKS je udruženje pet velikih zemalja, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnu Afriku (akronim je sastavljen od početnih slova država na engleskom jeziku). Na petnaestogišnjicu postojanja, na 15. samitu BRICS-a održanom u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici, 24. avgusta ova grupacija pozavla je Saudijsku Arabiju, Argentinu, Ujedinjene Arapske Emirate, Etiopiju, Iran i Egipat da se pridruže ovoj zajednici država, čiji cilj je svakako da se ubrza pokušaj rekonstrukcije svetskog poretka.

BRIKS je primio deo zainteresovanih država u svoje članstvo i ostavio otvorena vrata budućem proširenju, pošto su desetine drugih zemalja izrazile interesovanje da se pridruže grupi za koju veruju da će moći da parira dosadašnjim globalnim igračima.

„Ovo proširenje članstva je istorijsko“, rekao je kineski predsednik Si Đinping, koji je bio i „najglasniji“ zagovornik proširenja bloka.“To pokazuje odlučnost zemalja BRIKS-a za jedinstvo i saradnju sa širim zemljama u razvoju“.

Šest novih zemalja kandidata će zvanično postati članice 1. januara 2024. godine, rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

Proširenje daje novu ekonomsku težinu BRIKS-u.

Mnogi posmatrači veruju da će savez država, sada nazvan i BRIKS plus, pomeriti političko i ekonomsko težište širom sveta. Stara grupa, BRIKS, predstavljala je 42 odsto svetske populacije i oko 25 odsto globalne ekonomske proizvodnje. BRIKS plus, buduća grupa, predstavljaće 37 odsto svetske ekonomije i 46 odsto svetske populacije

Pošto se većina novih članica BRIKS-a smatra ekonomijama u razvoju, njihov ulazak u ovu grupu neće obezbediti veći uticaj na njen ukupan udeo u BDP-u.

 tabela BRICKS BDP, izvor Visual capitalist
Foto: tabela BRICS BDP, izvor MMF i Visual capitalist

Očekuje se da će prvobitnih šest članica BRIKS-a imati kombinovani BDP od 27,6 milijardi dolara u 2023. godini, što predstavlja 26,3% ukupnog globalnog BDP-a. Sa priključenim novim članicama, očekivani BDP grupe će se blago popeti na 30,8 milijardi dolara, što je dovoljno za globalni udeo od 29,3%.

Udeo u globalnoj populaciji

Foto: tabela BRICKS broj stanovnika, izvor Visual capitalist
Foto: tabela BRICS broj stanovnika, izvor WPR i Visual capitalist

BRIKS je oduvek predstavljao veliki deo globalne populacije zahvaljujući Kini i Indiji, koje su jedine zemlje sa preko milijardu stanovnika.

Druge dve najveće države, po broju stanovnika, koje se sada pridružuju BRIKS-u su Etiopija (126,5 miliona) i Egipat (112,7 miliona).

Moguće je da bi BRIKS na kraju mogao da premaši 50% globalne populacije, jer je mnogo više zemalja izrazilo želju da se pridruži.

Udeo u proizvodnji nafte

Iako svet pokušava da se odmakne od fosilnih goriva, globalno tržište nafte je i dalje neverovatno veliko i u budućnosti BRIKS će igrati mnogo veću ulogu u tome. To je najviše zbog prijema Saudijske Arabije, koja sama čini 12,9% svetske proizvodnje nafte.

Foto: tabela BRICKS bareli nafte, izvor Visual capitalist
Foto: tabela BRICS bareli nafte, izvor Visual capitalist

Na osnovu podataka iz Statističkog pregleda Svetkog energetskog insitituta za 2022, udeo BRIKS-a u proizvodnji nafte će porasti sa 20,4% na 43,1%.

Ulazak Saudijske Arabije u blok ima potencijalno dalekosežne posledice, s obzirom na to da snaga dolara delom proizlazi iz njegovog statusa dominantne valute na međunarodnim tržištima nafte. Saudijska Arabija je navodno razmatrala prodaju sirove nafte u kineskim juanima. Dedolarizacija je jedan od ciljeva BRICKS-a, kao i uspostavljanje novog svetskog monetarnog poretka, što je jasno saopšteno još na samitu ove grupacije u Rusiji 2009.  godine. Do sada nije bilo mnogo napretka po ovom pitanju, spominjala se ideja zajedničke valute, ali je moguće da će se u narednim godinama više raditi na ovoj ideji.

Vredi napomenuti da se Kina zalaže za to da trgovina naftom bude denomintno u juanima i da prihvatanje Saudijske Arabije u BRICS može da ojača ovu ambiciju, i na taj način potencijalno promeni dinamiku globalne trgovine naftom. O korišćenju juana umesto dolara razgovarano je u februaru 2022. godine na najvišem nivou između Kine i Saudijske Arabije.

Saudijci su 2020. bili najveći regionalni trgovinski partner Kine sa uvozom i izvozom u vrednosti od preko 60,6 milijardi evra.

Trgovinske veze dve države zasnivaju se na uzajmnoj ekonomskoj koristi, a najveće uporište imaju u kineskoj inicijativi „Pojas i put”, koja ima vrednost od nekoliko triliona dolara, kao i na inicijativi Saudijske Arabije, koja ima sopstveni projekat modernizacije „Vizija 2030″.

Takođe, očigledne su prednosti poslovanja ove dve zemlje, koje će dugoročno biti kupci i uvoznici gasa i nafte, dok evropski klijenti sve više traže alternativne izvore energije u vidu solarne i energije vetra.

Udeo u globalnom izvozu

Predsednik Južnoafričke Republike Sirila Ramafose na Samitu je rekao da je vreme da počnu da se koriste lokalne valute i alternativni sistemi plaćanja, te je ukazao da pojedine zemlje to već uveliko rade – Kina i Indija svoje transakcije realizuju u juanima i rupijima, dok se izvoz iz Rusije realizuje u rubljama.

Dedolarizacija koju propagira BRICKS sigurno izaziva veliku zabrinutost u Vašingtonu.

Foto: tabela BRICKS globalni izvoz, izvor Visual capitalist
Foto: tabela BRICS globalni izvoz, izvor STO i Visual capitalist

Poslednji pokazatelj uključen u našu grafiku je globalni izvoz, koji je zasnovan na podacima Svetske trgovinske organizacije za 2022. Vidimo da će ekspanzija BRIKS-a povećati udeo grupe u globalnom izvozu (trgovina robom) na 25,1%, sa 20,2%.

Postoje i dva dodatna indikatora koji dodatno ukazuju na potencijal ove grupe: stopa rasta internih izvoza unutar BRIKS i visina stranih direktnih investicija u zemlje-članice.

Prema navodima Konferencije UN o trgovini i razvoju, obe te stope su iznad prosečne u globalnom poređenju.

Razvoj Kine i njena dominacija po pitanju trgovinskog bilansa unutar BRIKS ne dovodi se u pitanje. Kina je najveći trgovinski partner Brazila, Rusije i Južnoafričke Republike. Samo je Indija izuzetak. U toj zemlji je Kina na drugom mestu, nakon SAD-a.

Po podacima UN o trgovinskom razvoju Kina je najveći svetski izvoznik. Glavni izvoznici koji nisu deo BRIKS-a su SAD (8,3%), Nemačka (6,6%), Holandija (3,9%) i Japan (3,0%).

Ko još želi da se pridruži?

Prema Rojtersu, postoji preko 40 zemalja koje su izrazile interesovanje za pridruživanje BRIKS-u. Manja grupa od 16 zemalja je zapravo podnela zahtev za članstvo, a ova lista uključuje i Alžir, Kubu, Indoneziju, Palestinu i Vijetnam

„BRIKS se ni sa kim ne takmiči“, rekao je u onlajn obraćanju ruski predsednik Vladimir Putin. Ali takođe je očigledno da ovaj proces nastajanja novog svetskog poretka i dalje ima žestoke protivnike“.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi prilikom obraćanja naciji prošle nedelje, istakao je da proširenje pokazuje da je jednostrani pristup na putu ka propasti“ optužujući SAD za baš takav pristup njegovoj državi.

Peking je blizak Etiopiji, a uključivanje Etiopije i Egipla, afričkih država, govori i o želji Južne Afrike da pojača svoj glas u globalnim poslovima.

Postoje bojazni da će dolaziti do sukoba u okviru BRIKS plus, jer su sada njene članice i Saudijska Arabija i Iran. Obe zemlje pretenduju na prevlast na Bliskom istoku. Iran podržava pobunjenike u Jemenu, protiv kojih se Saudijska Arabija već duže vreme bori. Kina je početkom godine napravila pokušaj posredovanja između ove dve zemlje.

S druge strane Rijad nije krio zadovoljstvo zbog priključivanja. „Radujemo se razvoju ove saradnje kako bismo stvorili nove razvojne i ekonomske mogućnosti i podigli naš odnos na viši nivo”, rekao je saudijski šef diplomatije, princ Fejsal bin Farhan, a prenosi Rojters.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed, istakao je da ceni što je njegova zemlja postala novi član. „Poštujemo viziju rukovodstva BRIKS-a i cenimo uključivanje UAE kao člana ove važne grupe. Radujemo se kontinuiranoj posvećenosti saradnji za prosperitet dostojanstva i dobrobit svih nacija i ljudi širom sveta”, naglasio je šeik Muhamed bin Zajed na društvenoj mreži „Iks”.

Širenje ekonomskog bloka BRICS-a učiniće grupu „jačom i efikasnijom“, rekao je indijski premijer Narendra Modi.

„Povodom 15. godišnjice BRICS-a, doneli smo odluku da proširimo ovaj blok“, napisao je Modi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prisustvovao je takođe 15. Samitu BRICKS-a. On je ponovio dugogodišnje pozive BRIKS-a na reforme Saveta bezbednosti UN, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Današnje globalne strukture upravljanja odražavaju jučerašnji svet“, rekao je Gutereš. „Da bi multilateralne institucije ostale zaista univerzalne, moraju se reformisati kako bi odražavale današnju moć i ekonomsku realnost„.

I nakon svih činjenica, jasno je samo jedno – novi akronim za grupu BRIKS će uskoro biti potreban.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.