logo transparend vojvodina uzivo

Šta za radnika znači Otvoreni Balkan?

BEOGRAD – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović pojasnio šta radnicima u regionu znače protokoli potpisani u Skoplju

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović izjavio za RTS da će, kada od 1. marta startuje jedinstveno tržište rada na Zapadnom Balkanu, to značiti da će radnici iz Albanije, Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju i rade bez ikakvih administrativnih i drugih prepreka za te građane i njihove poslodavce, kao i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu ili radnu dozvolu. Isto važi i za građane Srbije kada odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju.

On je istakao da će prvi put ove tri države napraviti jedinstvenu bazu svih građana i svih slobodnih radnih mesta. Nacionalna služba za zapošljavanje je sastavni deo tog velikog sistema i na nacionalnim portalima će biti oglašena slobodna radna mesta i svako će moći da aplicira i bez ikakvih dodatnih administrativnih teškoća, kao da je građanin te zemlje dođe i počne da radi.

Ministar Jovanović je u Dnevniku naglasio da je plan „Skok u budućnost – Srbija 2027“ otvoren za sve koji žele da učestvuju, za sve mlade i one koji žele da se vrate iz dijaspore i pomognu u realizaciji ovog velikog projekta.

– Srbija ima dobre osnove, razvijenu infrastrukturu, pre svega prepoznat Državni data centar u Kragujevcu koji je izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima. Mi smo 2021. godine kupili prvi super računar i kapacitete tog računara za razvoj veštačke inteligencije dali naučno-tehnološkim parkovima, startapima, institutima i već imamo dobru bazu za Srbija 2027. U narednom periodu moramo značajno da širimo kapacitete Državnog data centra i već imamo spremne projekte za proširenje dodatnih modula i dodatnih blokova, kao i nove investicije u dodatne super računare, kako je najavila i predsednica Vlade Ana Brnabić – naglasio je ministar Jovanović.

Dodao je da će se u narednim godinama raditi na proširenju Naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, kao i da počinje izgradnja novog Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu i Inovacionog distrikta u Kragujevcu.

Jovanović je istakao da će Ložionica postati biser Beograda, centar okupljanja mladih inovatora, mladih naučnika, spoj sa jedne strane nauke, tehnologije i digitalizacije ali i spoj umetnosti i kulture.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.