logo transparend vojvodina uzivo

Šta su „Zeleni koridori“?

Koridori, kamioni na graničnom prelazu
SRBIJA – “Zeleni koridori” podrazumevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure za transport robe, na za to određenim graničnim prelazima, koji će biti otvoreni za transport robe 24 sata sedam dana u nedelji.

Uvođenje zelenih koridora na graničnim prelazima ka Evropskoj uniji jedna je od tema o kojoj su čelnici država Zapadnog Balkana razgovarali i na Samitu u Tirani 29. februara i tada su se saglasili da bi implementacija značajno doprinela ekonomskom napretku celog regiona.

Direktan ekonomski uticaj, zbog čekanja na granicama, za Zapadni Balkan je gubitak od 300 miliona evra godišnje, dok Srbija za pet godina izgubi 163 miliona evra na papirologiji na graničnim prelazima.

Foto. Vojvodina uživo

 

U okviru “zelenih koridora” u Republici Srbiji aktivni su granični prelazi Sremska Rača, Gostun, Merdare i Preševo.

Zajednička inicijativa privrednih komora potpisnica CEFTA sporazuma, za uvođenje zelenih koridora, u cilju omogućavanja bržeg i jednostavnijeg protok robe, smanjuje troškove i povećava konkurentnost regionalnih kompanija.

Sama reč “zeleni“ implicira i na agendu održivog razvoja. Veći rast privrede znači više trgovine, a više trgovine znači više transporta, digitalizacija transporta i modernizacija graničnih prelaza jeste ključ uspeha.

Foto: unsplash

Pored ideje o većoj propusnoj moći graničnih prelaza, kraće zadržavanje direktno utiče i na smanjenu potrošnju energenata, a prelaskom na digitalni format prateće dokumentacije robe smanjiće (ukinuti) se korišćenje papira. Godišnjе sе na graničnim prеlazima čеka 27 miliona sati.

 

Foto: Tanjug

Srbija gradi i projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a ono što predstavlja usko grlo, jesu granični prelazi.

Auto-put Ruma – Šabac, most na Savi. Foto: Vojvodina uživo

U okviru Plan rasta za Zapadni Balkan jedan od stubova jeste i uvođenjem zelenih koridora sa državama članicama EU.

– Uvođenjem zelenih koridora sa državama članicama EU sa kojima se Republika Srbija graniči, postiglo bi se bolje upravljanje granicama, što dovodi do nesmetanog protoka robe. Zamislite samo kako će izgledati naše granice kad ne budemo imali kolone čekanje za kamione. To znači mnogo za dalju atraktivnost srpskog tržišta i zato su ove aktivnosti važne, istakao ministar finansija Siniša Mali na sastanku sa članovima tima zaduženim za koordinaciju, planiranje i sprovođenje aktivnosti u okviru prvog stuba Plana rasta za Zapadni Balkan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.