Nutricionisti često naglašavaju da je najvažniji obrok u danu danu doručak. Međutim, mnogi nemaju tu jutarnju rutinu koja uključuje prvi obrok.
Većina ljudi dan započinje kafom, eventualno hladno ceđenim sokom od voća i/ili povrća ili smutijem, a doručak se u potpunosti zaboravlja, prenosi portal Nezavisne.
Takođe, u eri popularnosti autofagije, sve je više onih koji se opredjeljuju da jedu unutar osam sati, s tim da im prvi sat počinje negde oko podneva.
Kako takav ritam ishrane utiče na naš organizam?
Dr Saša Plećević, poznatiji kao Doktor FeelGood, objašnjava da preskakanje doručka nije dobra ideja.
– Kad preskočimo doručak, šećer u krvi padne i organizam ulazi u stanje hipoglikemije – kaže dr Plećević.
Do ručka, telo je već izgladnelo, pa pojedemo mnogo više nego što bismo inače pojeli. Umesto jedne porcije najčešće pojedemo dve, ali i dalje osećamo glad. Posle ručka pojedemo i voće i slatkiše ne bismo li utolili tu ogromnu glad, a krajnji rezultat toga je gojenje.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.