logo transparend vojvodina uzivo

Šta piše u Deklaraciji sa Samita u Tirani: Evo šta Srbija treba da uradi

Evropska unija
EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji, poziva na usklađivanje politike.

U Tirani je juče održan Samit EU-Zapadni Balkan, a učesnici su potpisali i Deklaraciju kojom se obavezuju da dogovoreno i sprovedu. Činjenica da je ovaj Samit prvi put održan upravo na prostoru Zapadnog Balkana svedoči o nameri zvaničnika Evropske Unije da pokažu da podržavaju države sa ovih prostora u njihovim evrointegracijama.

U Deklaraciji koju su potpisali lideri EU navodi se da se od Beograda i Prištine očekuje konkretan napredak ka sveobuhvatnom i legalno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, ali i to da se svi do sada dogovoreni sporazumi u potpunosti poštuju i to bez odlaganja.

„To je od ključnog značaja za stabilnost i razvoj celog regiona i kako bi se osiguralo da strane mogu da idu dalje na svom evropskom putu“, navodi se u Deklaraciji u devetoj od 33 tačke odnosno zaključka sa Samita EU-ZB.

U Deklaraciji se pruža podrška visokom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavu Lajčaku.

„Ponovo naglašavamo naše jako očekivanje da će se svi postignuti sporazumi potpuno poštovati i sprovesti bez odlaganja“, zaključeno je u Deklaraciji sa Samita u Tiranu kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I baš u danu kada su lideri EU apelovali na obe strane da se konstruktivno angažuju i suzdrže jednostranog i/ili provokativnog delovanja koje bi moglo dovesti do napetosti i nasilja, Kurti je poslao policiju na sever Kosmeta provocirajući incidente među Srbima.

Osim dijalogom Beograda i Prištine, usvojenom Deklaracijom lideri EU potvrdili su nedvosmislenu opredeljenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i pozvali na ubrzanje procesa pristupanja na temelju kredibilnih reformi i načela vlastitih rezultata.

Pozdravljaju se svi do sada postignuti napori i pozivaju članice Zapadnog Balkana, koje to još nisu učinile, da se usklade sa Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU. Kako je i Vučić naglasio u obraćanju javnosti juče posle Samita, ova stavka, bez ikakve sumnje odnosi se na Srbiju jer smo mi jedina zemlja koja sankcije Rusiji još nije uvela.

Predsednik Vučić je naveo da je okupljenima na Samitu detaljno obrazložio, dokumentujući sve iznete tvrdnje, zašto Srbija nije uvela sankcije, kao i da čvrsto stoji pri stavu poštovanja teritorijalnog integriteta kako Ukrajine, tako i Srbije.

U Deklaraciji, koja ima 33 tačke, lideri EU naglašavaju da ostaju najbliži partner, glavni investitor, trgovinski partner i najveći donator za region, takođe podstiču na važnost reformi i naglašavaju da će podržavati opredeljenost partnera ZB za inkluzivnu regionalnu saradnju i jačanje dobrosusedskih odnosa.

U dokumentu na prvom mestu navode da su oni, ‘lideri EU i njenih država članica, uz konsultacije sa liderima ZB, održali  Samit, prvi put u regionu zapadnog Balkana i zaključili da eskalacija agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost“.
Istakli su važnost strateškog partnerstva između EU i regiona zapadni Balkan.

EU u jednoj od tačaka pozdravlja odlučnost partnera ZB da podrže temeljne evropske vrednosti i principe u skladu sa međunarodnim zakonima, jačanjem demokratije, vladavine prava.

Deklaracija naglašava i potrebu za trajnim naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i za povećanom podrškom za dobro upravljanje, unapređivanje ljudskih prava, ravnopravnost polova i prava osoba koje pripadaju manjinama.

Kredibilitet te opredeljenosti, kako dodaju, zavisi od sprovođenja neophodnih reformi.

Deklaracijom podsećaju na odluku o otvaranju zajedničke kupovine gasa, LNG-a za ZB, na potrebu kontinuiranog sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za ZB te Zelene i Digitalne agende što će, kako navode, pomoći da se osnaži ekonomija i otpornost regiona.

Navode i da će podržavatu poljoprivedu, sprovođenje zelene agende, produbiti sektorsku saradnju, ubrzati i produbiti politički angažman i angažman u oblasti politika, uključujući i redovno održavanje samita EU-zapadni Balkan.

Kao važno navode i sporazum o romingu koji će prvo omogućiti smanjenje troškova rominga između EU i zapadnog Balkana sa namerom da se posle potpuno ukloni.

Upravljanje migracijama je i dalje, kako su naveli, zajednički izazov i odgovornost zbog čega je EU povećala finansijsku podršku regionu sa više od 170 miliona evra.

Apeluju da se dalje pojača saradnja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i da partneri sa Zapadnog Balkana uspostave i održavaju odnose sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.