Šta nas očekuje prvog dana proleća u Novom Sadu? (ponedeljak, 20. mart)

NOVI SAD – Prvi dan proleća ćemo dočekati uz moguću slabiju kišu i temperaturu od 17 stepeni. Nije loše za prvi dan proleća. I mnoga dešavanja nas očekuju danas, ne smete ih propustiti.

Dom zdravlja “Novi Sad” danas obeležava dva veoma značajna datuma, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i Svetski dan oralnog zdravlja.

I ove godine Preventivni centar i Služba stomatološke zdravstvene zaštite obeležiće ovaj datum javnom manifestacijom u TC „Merkator“ od 09:00 do 12:00 časova, sledećim aktivnostima:

  • Edukacija žena za samopregled dojki na torzo simulatoru i upoznavanje sa faktorima rizika za nastanak raka dojki
  • Saveti našim sugrađanima kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom može sačuvati zdravlje usta i zuba
  • Kontrola šećera iz kapi krvi
  • Kontrola visine krvnog pritiska i pulsa
  • Kontrola telesne težine i izračunavanjem BMI
  • Podela zdravstveno vaspitnog materijala i anketiranje će sprovesti učenici MC Vision Academy MST II/5

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ danas nastavlja sa radovima na izgradnji vrelovoda od Toplane „Sever“ do Salajke u ulicama Branka Radičevića i Đorđa Zličića.

OVDE pogledajte u koliko faza su podeljeni radovi.

Foto: Vojvodina uživo

Pored radova na izgradnji vodovoda u ulicama Dežea Kostolanjija i Nova 36 u naselju Veternik, od danas i sve do 22. marta doći će do potpune obustave saobraćaja, zbog izvođenja radova na popravci kolovoza u okviru redovnog održavanja Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, koji za cilj imaju obezbeđivanje uslova za lakše i bezbednije odvijanje kolskog saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada.

Foto: Vojvodina uživo

A zbog radova na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat na Trgu Dositeja Obradovića (Biosens institut), biće prekinuta isporuka toplotne energije za grejanje za objekte u sledećim ulicama:

  • Trg Dositeja Obradovića 1, 2
  • Dr Zorana Đinđića 2
Napomena:

Normalizacija u isporuci toplotne energije za grejanje očekuje se istog dana, 20. marta, u ranim poslepodnevnim časovima.

Zbog radova na toplovodu na raskrsnici Jaše Tomića i Kisačke autobuske linije menjaju trasu. OVDEpogledajte izmene za 16 autobuskih linija.

Pojedine ulice će ostati bez struje. OVDE pogledajte koje.

Foto: pixabay

Predstava „Dok čekamo Godoa“ biće izvedena u 21:00 čas na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava je nastala kao master rad Peđe Marjanovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Predstava Jevanđelje po F. M. Dostojevskom biće održana u 19.30 časova u Srpskom narodnom pozorištu.

Svečano otvaranje izložbe i predstavljanje stripa „Krvavi oktobar 1941.“ Aleksandra Zografa u 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara prisustvujte predstavljanju našeg i svetski poznatog autora Saše Rakezića – Aleksandra Zografa i svečanom otvaranju njegove izložbe „Krvavi oktobar 1941.“

Svečanom otvaranju će prisustvovati i sam autor, te će neko od posetilaca (ograničeni broj) dobiti priliku da dobije na poklon sam strip po kome je kreirana izložba, kao i da im taj primerak stripa potpiše autor ako to budu želeli.

Izložba „Krvavi oktobar 1941.“ je sa mnogo uspeha bila premijerno predstavljena javnosti u sklopu „Majskih svečanosti u Kragujevcu“ 2022. godine, a nakon toga krajem iste godine u Narodnoj biblioteci Srbije na Vračaru. Ceo strip koji čini izložbu objavljen je u listu „Vreme“.

Izložba će u Kulturnoj stanici Svilara biti postavljena do 29. marta, a publika je može posetiti svakog dana od 10 do 20 časova.

Danas sa početkom u 16 časova u saradnji sa Društvom Slovenaca “Kredarica” iz Novog Sada u Američkom kutku Novi Sad (Kej žrtava racije 2b) održaće se promocija knjige “Uz kafu” slovenačke autorke Barbare Hanuš, na kojoj će prisustvovati i sama autorka.

“Uz Kafu” je zbirka priča koja čitaoce vodi na ispijanje kafe starijih dama u staračkom domu u malom primorskom gradiću. Sa njima se vraćamo u prošlost i shvatamo da je dar koji vam godine daju – vreme. A stariji u domu imaju puno vremena. Sede uz kafu i razgovaraju. Jedni sa drugima, ali i svako za sebe. Tamo je život sporiji, začinjen trenucima zaborava i prisećanja. Ponekad, međutim, tok sećanja prekida sadašnjost, događaji koji ih povezuju, a onda se smeh i pesma poput požara šire u kružoku uz kafu.

Uživajte!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: