Šta jesti kada barem na jedan dan želimo telo da oslobodimo šećera?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ako jedemo slatko, imaćemo još veću potrebu za šećerom. Zašto je to tako i kako možemo prekinuti začarani krug?

Istraživanja pokazuju da možemo postati biološki zavisni od šećera, što bi moglo objasniti zašto je statistika o konzumaciji šećera toliko šokantna.

Naime, istraživanje sa Univerziteta California u San Franciscu objašnjava da preporučena dnevna konzumacija šećera ne bi smela biti veća od šest kašičica, odnosno 25 grama. Međutim, toga je vrlo teško držati se, jer se danas šećer nalazi u svemu, pa i u onim namirnicama u kojima ga na prvu ne bismo očekivali, poput testenine ili sosa od paradajza. Zato prosečna osoba dnevno unese i do 80 grama šećera.

Srećom, rafinirani šećer nije neophodan. Može se ukloniti iz naše ishrane, umova i kuhinjskih ormarića uz malo truda i pravilnu mešavinu hranjivih namirnica kako bismo bili siti i zadovoljni.

Kako bi trebalo da izgleda dan bez šećera?

Doručak

Promene treba uvoditi postupno, a sve počinje prvim obrokom u danu. Ujutro se fokusirajte na hranu koja sadrži visokokvalitetne belančevine i zdrave masti jer će vas ta hrana duže držati sitima i suzbiti žudnju za slatkim, ali će vam dati energiju.

Brzinski obrok koji sadrži sve to su jaja pržena na kokosovom ulju ili običan jogurt u koji se dodaju zobene pahuljice te čia ili druge semenke.

Ručak

Za ručak nastavite s kombinacijom proteina, vlakana i zdravih masti. Najbolji način za detoksikaciju od šećera je da se pobrinete da konzumirate proteine i zdrave masti.

Proteini će vas duže držati sitima, dok će zdrave masti poput kokosovog ulja i avokada pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i dati vam energiju koja vam je potrebna za vaš dan.

Pokušajte pripremiti šarenu salatu sa psauljem, kinoom ili sočivom, prelivenu maslinovim uljem. Sadrži hranjive stvari koje trebaju vašem telu i daće vam energiju za celo poslepodne.

Takođe, nemojte zaboraviti proveriti koliko ste vode popili. Često se čežnja za slatkim i glad brkaju s dehidracijom, pa svakako imajte kraj sebe flašicu vode.

Večera

Večera bi trebalo da bude na bazi povrća i da uključuje proteine i zdrave masti. Možete uključiti celovite žitarice, poput smeđeg pirinča i kinoe, ali ograničite unos hleba i drugih rafiniranih šećera.

Isprobajte mešavinu pečenog povrća sa porcijom divljeg lososa ili tune, avokada i smeđeg pirinča. Takođe možete posegnuti za pirinčem, brokolijem, rotkvicama ili spanaćem.

Međuobroci

U zavisnosti od naših aktivnosti tokom dana, nekima je potrebno više energije, pa njihov organizam zahteva i međuobroke. Možete uvrstiti tvrdo kuvana jaja, zeleni smuti, jogurt s bobičastim voćem, sveži sir, povrće, humus i slično.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: