Kelj i spanać su slični po izgledu, ukusu i nutritivnom sastavu, ali ove dve zelene vrste povrća nisu identične. Dakle, šta je sa keljom u odnosu na spanać? Kome više treba verovati i ko je kvalitetniji izbor za ljudsko zdravlje?
Kelj je povrće krstašice, slično kao brokoli, prokelj, kupus i rukola, a spanać pripada porodici povrća koja uključuje blitvu, cveklu i kinou. Obe porodice povrća mogu se jesti sirovo, ali imaju neke hemijske, teksturne i nutritivne razlike.Takođe kelj ima nekoliko svojih vrsta i svaka sorta može biti malo drugačija u ishrani. Spanać se takođe prodaje u grozdu sa stabljikama, a svaka vrsta kelja i spanaća je zdrava, a ono što vam se čini najprivlačnijim i najpristupačnijim može biti hranljiv izbor.
Kelj je obično u sezoni od septembra do februara, dok je sezona spanaća od ranog proleća do sredine leta. Naravno, obe povrćke možete kupovati i zamrznute tokm cele godine.
„I kelj i spanać su nutricionistički fenomenalni. Ono što treba da jedet češće i više je zapravo ono što vam se više dopada u odnosu na ove dve vrste povrća”, kaže za Real Simple nutricionista Kristi Bauman.
Prednosti kelja
Kelj je niskokalorična hrana koja takođe sadrži malo ugljenih hidrata i ima malo vlakana, gvožđa i kalcijuma.
„Kelj je prepun antioksidansa, poput beta-karotena i flavonoida, koji pomažu u borbi protiv upale i štite od hroničnih bolesti. On je fantastičan izvor vitamina K, koji je odličan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi. Pored toga, sadržaj vlakana u kelju promoviše zdravo varenje, dok njegov vitamin A podržava čistu kožu i zdrave oči“, navodi Bauman.
Prednosti spanaća
Spanać je prirodno niskokalorična hrana sa malo ugljenih hidrata sa malo vlakana i proteina, plus ima kalijum, kalcijum i vitamine.
„Spanać je bogat gvožđem koje je važno za proizvodnju energije i transport kiseonika kroz telo”, kaže Bauman dodajući da je on prepun magnezijuma, vitalnog za funkciju mišića i nerava, i folata, koji pomaže u obnavljanju i rastu ćelija. Spanać takođe obezbeđuje lutein i zeaksantin — antioksidanse koji štite vaše oči od problema sa vidom koji se kvari s godinama.
Kelj VS spanać: Da li je jedan zdraviji od drugog?
„Zdraviji” izbor zavisi od vaših specifičnih nutritivnih potreba. Kelj ima više vitamina C, dok spanać ima više gvožđa i magnezijuma. Kelj je odličan izbor za jačanje imuniteta sa svojim vitaminom C, dok je spanać idealan za one koji žele da podrže funkciju mišića ili nivo energije zbog sadržaja gvožđa”, kaže Bauman.
Kako da češće jedete kelj i spanać
Kelj i spanać se mogu dodati mnogim slanim i začinjenim jelima- mogu odlično da se slažu kada pravite supe, jela od testenina, pomfrit, kajganu, pa čak i pljeskavice sa hamburgerima. Hrskava užina može da bude pečeni kelj iseckan kao čips. Kelj i spanać se takođe mogu lako dodati u smutije ili zelene sokove. Bebi kelj i bebi spanać su samo mlađe verzije biljaka, a u nutritivnom smislu, te sorte i dalje imaju hranljivu snagu, nudeći slične vitamine i minerale.