Istraživači su odavno znali da hrana utiče na naše mentalno stanje. Međutim, većina istraživanja o neurološkom zdravlju uvek se fokusirala na pojedinačnu hranu, a ne na stvarnu ishranu.
Zbog toga su neki irski naučnici odlučili da vide da li psihobiotička ishrana, dizajnirana da promoviše zdravlje creva, takođe može imati pozitivan uticaj na naše mentalno blagostanje.
Šta je psihobiotička ishrana?
Zasniva se na relaciji creva i mozga, tako što daje prioritet hrani koja je zdrava za creva, kako bi se podržala ravnoteža crevnog mikrobioma (integralne žitarice, prebiotičko voće i povrće, mahunarke i fermentisana hrana).
Ova ishrana, dakle, podrazumeva izbacivanje slatkiša, slatkih pića i prerađene hrane.
Studijska ishrana je uključivala sledeće:
- 6-8 dnevnih porcija voća i povrća, sa visokim sadržajem prebiotičkih vlakana (jabuke, banane, praziluk, crni luk)
- 5-8 dnevnih porcija celih žitarica (zob, cela pšenica, kinoa)
- 2-3 dnevne porcije fermentisane hrane (kiseli kupus, kefir, kombuha)
- 3-4 nedeljne porcije mahunarki (leblebije, sočivo, grašak)
Istraživanje, objavljeno u National Library of Medicine, obuhvatilo je 45 zdravih odraslih osoba (od 18 do 59 godina) sa suboptimalnim navikama u ishrani.
Studijskoj grupi su date informacije o komponentama psihobiotičke ishrane i zatraženo je da je se pridržava što je moguće više.
Istraživači su ispitali sastav i funkciju fekalne mikrobiote, stres, opšte zdravlje i ishranu, kao i metabolički profil uzoraka krvi, urina i stolice, i pre i posle četvoronedeljnog probnog perioda za obe grupe.
Učesnici koji su pratili psihobiotičku ishranu doživeli su veće redukcije uočenog stresa.
Iako nije bilo značajne razlike u odgovoru na stres između kontrolne i test grupe, oni koji su pratili ovu vrstu ishrane doživeli su manji stres, dok su promene u mikrobnom sastavu creva bile neprimetne.
Istraživači su identifikovali značajne promene u 40 specifičnih fekalnih lipida, zahvaljujući smanjenju ukupne masti u ishrani i povećanju mononezasićenih masti i metabolita triptofana u urinu (aminokiseline neophodne za sintezu proteina), a pored toga, primećen je i bolji inflamatorni odgovor.
Za samo četiri nedelje, učesnici koji su pratili psihobiotičku ishranu – to jest hranu bogatu vlaknima i fermentisanom hranom – doživeli su niži nivo stresa, zdravije pokrete creva, profile inflamatornih metabolita i poboljšani sastav i funkciju mikroba.
Pročitajte još:
Viralni trend u ishrani "oatzempic" navodno skida 18 kilograma za dva meseca: Treba li da ga probate i šta kažu nutricionisti (VIDEO)
Leto se bliži, ljudi bi probali sve što im obećava brzo mršavljenje. “Oatzempic” (kovanica koja je nastala spajanjem reči oat (ovas) i ozempic (lek za dijabetes koji, reguliše šećer u krvi i suzbija apetit, što rezultira gubitkom težine) najnoviji je trend ishrane koji je pogodio TikTok. Ime daje odu popularnom leku za mršavljenje ozempiku, jer mnogi kažu da konzumiranje napitka na bazi ovsa dovodi do dramatičnog gubitka težine. Neki čak tvrde da “oatzempic”, koji nema nikakve veze sa lekovima za mršavljenje, može da vam pomogne da izgubite do 40 funti (18 kilograma) za dva meseca. Iako je ime pametno, važno […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.