Uspešna proizvodnja pšenice zavisi od niza faktora, pogotovo kada govorimo o klimatskim promenama koje su evidentne poslednjih godina.
Pored dobre pripreme zemljišta i kvalitetne setve, veoma je važan pravilan izbor sorte, kažu stručnjaci sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i dodaju da je optimalan rok za setvu pšenice pomeren za nekoliko dana.
Taj važan posao trebalo bi uraditi od 15. oktobra do 7. novembra. Kada govorimo o setvi uljane repice stručnjaci savetuju proizvođačima da je ne seju u suvo zemljište.
Setva pšenice bi trebala da počne za mesec i po dana. Jako je važno da se za setvu u izmenjenim vremenskim uslovima vodi računa o izboru sorte, ali i o agrotehničkim merama.
Stručnjaci navode da je i za setvu uljane repice jako važan izbor sortimenta, ali i vreme setve. Proizvođači bi trebalo da izaberu sortu koja je tolerantnija na sušu, ali i na bolesti i insekte.
Institut za ratarstvo i povrtartsvo ove godine ima pet priznatih novih sorti pšenice koje su adaptilnije na sušu.