logo transparend vojvodina uzivo

Srpski studenti šampioni u debati: Odmerili snage sa kolegama sa Oksforda, Stanforda i Univerziteta u Sidneju

učenici debata izvor Envato
Na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Vijetnamu srpski studenti ostvarili su istorijski uspeh i postali šampioni u dve od tri kategorije tog najvećeg takmičenja u debati na svetu, saopštila je nevladina organizacija Otvorena komunikacija, piše Euronews Srbija.

Kako se navodi, ovo je prvi put da delegacija iz jednog univerziteta ima timove u finalu sve tri kategorije svetskog prvenstva, kao i prvi put da su debateri sa jednog univerziteta postali svetski šampioni u dve kategorije ovog takmičenja.

Lazar Popović sa Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu i Mihailo Babić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu osvojili su titulu svetskih šampiona u finalu kategorije engleski kao drugi jezik, a Đorđe Mirković sa FON i Miloš Prokić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu postali su svetski šampioni u kategoriji engleski kao strani jezik.

U finalu otvorene kategorije svetskog prvenstva debatovali su Đorđe Radosavljević sa Pravnog fakulteta u Beogradu i Ilija Ivanišević sa Fizičkog fakulteta. U finalu prvenstva debatovali su protiv studenata sa Univerziteta Oksford, Stanford i Univerziteta u Sidneju, a plasmanom u finale postali su jedan od četiri najbolja tima na svetu.

Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo, koje se održava svake zime u drugoj zemlji od 1981. godine je takmičenje u formi britanske parlamentarne debate. Podeljeno je u tri takmičarske kategorije – otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik.

Na takmičenju je učestvovalo više od 700 studenata iz 95 zemalja sveta, a sledeće svetsko prvenstvo biće održano u Panami. Sredstva za put i učešće reprezentacije Srbije sakupljena su preko platforme Donacije.rs. Kampanju je podržalo preko 110 pojedinaca, prijatelja, bivših debatera i kompanija, uz posebnu podršku koja je došla od sponzora reprezentacije – Serbia Zijin Mining i Telekoma, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.