Srpski Maldivi su najposećenija atrakcija u Zapadnoj Srbiji: Ovde se održava regata, organizuju brojna kampovanja, ali i jedno svetsko prvenstvo!

Zapadna Srbija je kraj sa izuzetno razvijenim turizmom, od Kablarske klisure, preko reke Drine, Zlatibora, Zlatara, Uvca, Tare – u koji god deo da zađete otkrićete neverovatnu prirodnu lepotu vrednu svakog divljenja.
Foto: instagram/avantureposrbijicvetic

A jedna od najomiljenijih lokacija u ovom delu naše zemlje je svakako Perućac. Naime, treće najveće jezero u Srbiji nalazi se na samoj granici sa Bosnom i jednim svojim delom prelazi i na njenu teritoriju.

Od svog nastanka 1966. godine, nakon izgradnje brane za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta, jezero je postalo prava turistička atrakcija.

Nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između naselja Bajina Bašta i Višegrada i obavija planinu Taru. Ukupna površina jezera iznosi 12,5 kilometara kvadratnih i nalazi se na nadmorskoj visini od 290 metara.

Pogodno je za kupanje i ribolov, a bogato je raznim vrstama riba kao što su: mladica, mrena, šaran, som, linjak…

A zanimljivo je to da se baš na Perućcu svake godine održava svetsko prvenstvo u lovu na mladicu.

Ipak, najposećeniji događaj u blizini ovog jezera jeste Drinska regata, koja se održava svake godine u julu. Počinje u Perućcu, a završava se nakon 25 kilometara u naselju Rogačice.

Foto: instagram/drina_rafting_kayaking

Zbog brojnih splavića koji se nalaze na obali jezera, u poslednje vreme je dobilo epitet srpskih Maldiva, a kada se posmatra iz ptičije perspektive, postaje jasno zašto je to tako!

Pored sve svoje lepote, ipak moramo da se osvrnemo i na negativnu stranu, a to je da se ovo jezero, pored svih svojih korisnih i zanimljivih sadržaja, koristi i za odlaganje otpada!

Kako prenosi RTS, iz jezera Perućac godišnje se izvadi oko pet hiljada kubika otpada – uglavnom plastične ambalaže i granja, koje se kraj brane nakupi kao prava deponija čitavog uzvodnog drinskog sliva. Mada se svakog proleća u čišćenju angažuje dvadesetak ljudi, tokom leta pet do šest radnika, a specijalni brodić krstari skoro neprestano, jezero je zarobljeno otpadom. Često se pokreću razne akcije čišćenja otpada, međutim, ono se nikada ne očisti do kraja.

Što samo ukazuje na to da je neophodno da se na nacionalnom nivou aktiviramo, probudimo svest društva i počnemo više da obraćamo pažnju na svoju okolinu!

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: