Srpska lista: Nepoverenje koje Srbi osećaju prema Kurtiju je poslednjim potezima zabetonirano

KOSOVSKA MITROVICA, BEOGRAD – Srpska lista saopštila je danas da je odluka te stranke da ne učestvuje na izborima posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad srpskim narodom sprovodi režim Aljbina Kurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava na tlu Evrope u 21. veku.

To se pre svega, kako su naveli, odnosi na neispunjenje njihovih zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Kosova i Metohije.

“U prethodne dve godine Srbima na Kosovu i Metohiji antisrpski režim Aljbina Kurtija je onemogućio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza, a iako postoji dogovor u Briselu, onemogućio upotrebu KM tablica na Kosovu i Metohiji pod pretnjom silom i na taj način oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja. Kaznene horde kosovskih specijalaca su oduzele zemlju srpskim domaćinima u Zubinom Potoku i Leposaviću i izgradili protivpravno baze u ovim opštinama, te svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe, uz aplauze Kurtijevog ministra Svečle, navedeno je u saopštenju.

Srpska lista je podsetila Aljbina Kurtija da je od početka godine iz službenog vatrenog oružja pripadnika KBS pucano na srpsku decu, Stefana i Miloša u Štrpcu, a na Bistričkom mostu pucano sa leđa u Miljana Delevića.

“Incidenti u kojima stradaju Srbi, njihova imovina i skrnavi imovina Srpske pravoslavne crkve su gotovo svakodnevni i za to po pravilu nema uhapšenih, a u slučaju gde i budu uhapšeni, kao u Štrpcu, napadači se ne optuže za pokušaj ubistva nego za izazivanje opšte opasnosti. Naravno, ‘demokratski režim’ Aljbina Kurtija nastoji da Srbima oduzme i pravo na slobodu govora, zato je Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog izgovorene reči, a oni koji svakodnevno Srbe nazivaju najpogrdnijim imenima ne budu ni pozvani na informativni razgovor. Da stvar bude još gora, gospodinu Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne stigao, a presuda za šta je osuđen još uvek nije”, kažu u Srpskoj listi.

Kako navode, svoj odnos prema srpskom narodu Kurti je pokazao i imenovanjem sebi lojalnih Srba poput Nenada Rašića za ministra iako nema nikakvu podršku građana, niti jednog poslanika u Skupštini u Prištini, kao i odbijanjem da poštuje odluku Ustavnog suda po pitanju povratka zemljišta manastiru Visoki Dečani.

“Imajući sve navedeno Srpska lista je, u skladu sa stavovima građana koje zastupamo godinama unazad, donela odluku da ne učestvuje na ovim izborima. Nepoverenje koje Srbi osećaju prema Kurtiju je njegovim poslednjim potezima zabetonirano. Zvanični Beograd je oduvek bio konstruktivan partner i opredeljen za očuvanje mira na ovim prostorima te Kurtijeve optužbe na račun zvaničnog Beograda nemaju nikakvo utemeljenje”, navedeno je u saopštenju.

Petković: Kurtija “žulja” činjenica da Beograd neće priznati tzv. Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da dok se Aljbin Kurti svojski upire da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, onako kako je to predviđeno u potpisanim sporazumima iz Brisela 2013. i 2015. godine, sve više se upliće u sopstvene laži i nedoslednosti.

“Jasno je da onaj koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima, Prvom briselskom sporazumu i pratećim sporazumima. Da je to tako, potvrđuju i međunarodni predstavnici u svojim izjavama i ne postoji ta vremenska mašina koja Kurtija može da vrati 10 godina unazad kako bi iznova napisao Briselski sporazum”, rekao je Petković.

On je naglasio da kada Kurti pokušava da ospori princip formiranja Zajednice srpskih opština, “jasno je šta ga žulja činjenica da Beograd neće priznati takozvano Kosovo, kao što se neće ni saglasiti da Priština postane član Ujedinjenih nacija, dok god je Aleksandar Vučić na čelu Srbije”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Jasno je da bi Kurti najviše voleo da na Kosovu i Metohiji nema Srba, da ima etnički čiste albanske gradove, ali činjenica je da Srbi ostaju i opstaju na svojim vekovnim ognjištima i nema tog Kurtija koji ih može ikada više proterati”, poručio je Petković.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: