Sremska Mitrovica – zeleni grad

SREMSKA MITROVICA – Ovog proleća, JKP “Komunalije” vrši sadnju drvorednih sadnica (375 komada u gradu i selima) i 300 sadnica šiblja, puzavica, perena i ruža. Pored sadnje na kružnim tokovima, vršila se i popuna drvoreda u više ulica.
Foto: mojgradsm.rs

Prema rečima Tamare Milković, referenta za odnose sa javnošću JKP “Komunalije”, na veliko zadovoljstvo žitelja ulice Stari Šor, po prvi put od 2005. godine, od kada je ista rekonstruisana, posađeno je 94 sadnica javora, jasena i japanske trešnje. Na ovaj način, najveći bulevar u gradu će konačno imati ne samo zaštitu od aerozagađenja, buke, nego i zaštitu od jakog sunčevog zračenja  u letnjim mesecima.

Foto: mojgradsm.rs

Kako je najavio Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, izvođenje ozelenjavanja ulica i putnih pravaca u našem gradu vršiće se prema planu sadnje u okviru projekta koji je izradilo lokalno Javno preduzeće “Urbanizam”. Prema projektu, fokus je na ozelenjavanju oboda industrijskih zona i Regionalne deponije “Srem-Mačva”, a ove godine biće obuhvaćene ulice Marka Aurelija, Rumski drum, Jarački put, zona regionalne deponije i glavna gradska obilaznica u severnom delu grada. Vrednost projekta je 15 miliona dinara, od čega je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo 12 miliona, a 3 miliona dinara će sufinansirati Grad Sremska Mitrovica. Projektom su odobrena sredstva za nabavku 1.700 sadnica različitog sortimenta, starosti od 3 do 5 godina. Takođe, sredstva su odobrena za radove na sadnji kao i za investiciono održavanje drvorednih sadnica – ankerisanje, malčiranje, prihranu i hemijsku zaštitu. Sadnja će se vršiti jednoredno i dvoredno, jednosmerno i dvosmerno, u zavisnosti od plana sadnje predviđenog projektom.

Foto: mojgradsm.rs

Cilj akcije je formiranje zelenog zaštitnog pojasa oko industrijskih zona i oko regionalne deponije.

Foto: mojgradsm.rs

Samardžić je dodao da zahvaljujući ovakvim akcijama naš grad dobija više zelenih površina, očekujući da će ozelenjavanje u kombinaciji sa gasifikacijom i ostalim ekološkim merama, kroz nekoliko godina Mitrovici obezbediti epitet “zelenog grada”.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: