Sremska Mitrovica: Kako do agro – dizela

SREMSKA MITROVICA – Od 1. januara 2024. godine stupio je na snagu novi pravilnik, po kojem će poljoprivrednici moći da zatraže povrat akcize koju su platili na dizel i biogorivo.

Zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na motorno gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe, podnosi se Upravi za agrarna plaćanja popunjavanjem elektronskog zahteva na platformi eAgrar.

Pravilnikom je predviđeno da povrat akcize može da se ostvari za najviše 100 litara nafte i biogoriva po hektaru, a postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje i gleda se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Da bi podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici moraju da poseduju fiskalne račune na kojima stoji i broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), kada je reč o fizičkim licima. Ovo se realizuje tako što se BPG izdiktira prodavcu na bilo kojoj benzinskoj stanici prilikom sipanja goriva za poljoprivredne svrhe. Takav račun se automatski elektronski registruje za dato gazdinstvo na eAgraru, putem kojeg se podnosi zahtev za refakciju plaćene akcize na gorivo.

Kada Uprava za agrarna plaćanja obradi podatke (zahteve) i donese rešenje, dobija se pravo na refakciju ili se na rešenje žali, u roku od 15 dana. Ako poljoprivrednik povrat plaćene akcize ostvari na osnovu netačnih podataka, novac mora da vrati sa zateznom kamatom, a poljoprivredno gazdinstvo mu se stavlja u pasivan status što znači da neće imati pravo ni na kakve državne subvencije dok taj novac ne vrati i ponovo aktivira status.

Na ovaj način poljoprivrednici ostvaruju pravo na jeftinije gorivo 50 dinara po litri, dok korisnici NIS Agro kartica ostvaruju i dodatne popuste na NIS Petrol i Gasprom benzinskim stanicama.

Besplatnu pomoć i podršku poljopruivrdnici mogu dobiti u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica i Agencije za ruralni razvoj.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.