Sredstva od oportuniteta za 180 projekata, najviše za prosvetu i zdravstvo

BEOGRAD – Ministarka pravde Maja Popović uručila je danas ugovore o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet) od pola milijarde dinara kojima će ove godine biti podržano 180 projekata.

Ona je istakla da se za zdravstvo izdvaja više od 200 miliona dinara, a za bolje obrazovanje više od 188 miliona dinara.

“Socijalnu zaštitu unapredili smo sa više od 30 miliona dinara, kulturu smo učinili sadržajnijom sa više od 20 miliona dinara, podržali smo humanitarni rad sa 30 miliona dinara, a položaj osoba sa invaliditetom smo poboljšali sa više od 27 miliona dinara”, rekla je ministarka.

Ona je najavila da će u narednom periodu Ministarstvo nastaviti da prati realizaciju projekata, dok je, kako je kazala, na korisnicima kojima su dodeljena sredstva velika odgovornost da ih utroše na zakonit način. Popović je zajedno sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanom Carevićem, državnom sekretarkom Ministarstva prosvete Marijanom Dukić Mijatović, državnom sekretarkom Ministarstva zdravlja Vesnom Turkulov i pomoćnicom ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slavicom Jelačom uručila ugovore predstavnicima svih 180 projekata.

Dukić Mijatović je istakla da je veoma bitno da deca pohađaju škole i predškolske ustanove u dobrim uslovima i dodala da je sredina bitna za razvoj učenika. “Ministarstvo prosvete je zahvalno i zadovoljno ovom dugogodišnjom saradnjom sa Ministarsvom pravde koje je raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja”, rekla je Mijatović i dodala da se tako sredstva koriste na adekvatan način.

Oportunitet je institut krivičnog prava koji se primenjuje na laka krivična dela tako što tužilac odbacuje krivičnu prijavu, a učinilac krivičnog dela mozze da uplati određena sredstva drzzavi na ime oprtuniteta koja se onda rasporedjuju razliccitim korisnicima izabranim na konkursu.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: