logo transparend vojvodina uzivo

Srednjoškolci iz više evropskih zemalja u poseti Pančevu

PANČEVO – Srednjoškolci iz više evropskih zemalja borave ovih dana u Pančevu, kao gosti učenika srednje ekonomske škole „Paja Marganović“ u Pančevu u okviru projekta „Smart turizam“ Erazmus plus programa.

Đaci iz Francuske, Italije, Grčke, Turske i Bugarske i njihovi profesori danas su bili gosti Gradske uprave Pančevo gde im je mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje predstavila Pančevo, ali i ulaganja koja lokalna samouprava ima svake godine u sektoru obrazovanja.

„Današnji gosti Pančeva došli su iz pet zemalja i naravno tu su i đaci iz škole domaćina. U projekat je uključeno 6 timova iz različitih država – Italija, Bugarska, Turska, Francuska, Grčka i Srbija. „Smart turizam“ u okviru projekta Erazmus plus je prvi evropski projekat gde je učesnik Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović“ i Grad Pančevo, kao partner, u vidu podrške i upoznavanja učesnika sa znamenitostima grada, ali i obrazovnim sistemom u našoj zemlji“, kaže mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

 

Đaci iz Francuske, Italije, Grčke, Turske i Bugarske i njihovi profesori danas su bili gosti Gradske uprave Pančevo (FOTO: Vojvodina Uživo)

 

Realizacija Projekta počela je u decembru 2021. godine. Anica Stošić, profesorka engleskog jezika i koordinatorka projekta kaže da je do sada održano 6 sastanaka na kome je učestvovalo po dva profesora i po petoro učenika sa smera Turistički tehničar.

„Teme koje se obrađuju su hoteli, mesta za odmor i razonodu, menadžment u turizmu, manifestacije u turizmu, muzeji i turizam, gastronomija i turizam i kako putem elektronskih i društvenih mreža možemo da predstavimo turizam. Naš zadatak je da se predstave muzeji u Pančevu i okolini i njihov značaj za turizam. Narednih nekoliko dana naše goste vodićemo u obilazak muzeja u Pančevu, Kovačici, Idvoru, Beogradu,“ kaže Anica Stošić.

Projekat „Smart turizam“ u okviru Erazmus + projekta, treba da afirmiše turizam u državama i gradovima koji su učesnici Projekta. Pored ETŠ „Paja Marganović“ iz Pančeva, učesnici u projektu su i škole iz Bugarske, Turske, Italije, Francuske i Grčke. Gradovi učesnici prave filmove na zadatu temu koji se kasnije postavljaju na društvene mreže kako bi svima bili dostupni za gledanje.

Cilj projekta je upoznanje kulturnih sadržaja gradova i škola učesnica, druženje i saradnja mladih, upoznavanje običaja i tradicije različitih naroda, širenje tolerancije i prihvatanje različitosti.

 

Đaci iz Francuske, Italije, Grčke, Turske i Bugarske i njihovi profesori danas su bili gosti Gradske uprave Pančevo (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Aktivnosti se prestavljaju na sajtu škole i na društvenim mrežama, na zvaničnim profilima škola, ali i sam Projekat ima svoje društvene mreže na kojima su dostupne sve aktivnosti timova učesnika Projekta.

U projektu učestvuju profesori turističke grupe predmeta, profesori stranih jezika i učenici sa smerova turističko-hotelijerski tehničar prvog i trećeg razreda.

Do sada su se timovi sastajali u Bugarskoj u Velikom Trnovu, u Italiji u Peskari, u Turskoj u Istanbulu i u Grčkoj u Janjini.
Sledeće mesto sastanka je u maju u Francuskoj u mestu Giron na obali Atlantskog okeana.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.