Srbobranu 90 miliona dinara za rekonstrukciju Trga slobode (FOTO)

SRBOBRAN – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas predstavnicima lokalnih samouprava ugovore za finansiranje i sufinansiranje 47 kapitalnih projekata na teritoriji 36 lokalnih samouprava.

Opštini Srbobran dodeljen je ugovor vredan 90 miliona dinara (I faza), za rekonstrukciju Trga slobode. Ugovor je potpisao i preuzeo Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

“Radi se o zaista veoma važnom projektu za opštinu Srbobran. Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade i Uprave za kapitalna ulaganja ispunjavamo obećanje koje smo dali građanima – započinjemo rekonstrukciju Trga slobode, što smo najavili prilikom rekonstrukcije platoa, postamenta i samog spomenika slobodi. Tada smo rekli da se radi o uvodnoj fazi radova, a sada možemo da krenemo u veliku rekonstrukciju Trga slobode, što će u jednu celinu ujediniti i oplemeniti centar grada i objekte u njemu – Srpsku pravoslavnu crkvu, obnovljeni Dom kulture i uređenu zgradu Skupštine opštine. Pokrajinska vlada i Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedili su 90 miliona dinara za prvu fazu radova, koja podrazumeva obnovu svih podzemnih vodova i sistema, popločavanje i značajno uvećanje zelenog fonda na Trgu slobode. Već sada smo ušli u planiranje druge faze radova, koju će, takođe, podržati Pokrajinska vlada u dodatnom iznosu od 90 miliona dinara, a krajnji cilj je dobiti moderan trg i park, sa raznim sadržajima u kojim će moći uživati svi Srbobranci i gosti Srbobrana. Zato je podjednako važno da upravo traje i druga, završna faza rekonstrukcije Doma kulture, kao i radovi na uređenju zgrade Skupštine opštine Srbobran. Istovremeno, veoma je dobro da je Srpska pravoslavna crkva najavila rekonstrukciju krova na svom verskom objektu, a ja sam siguran da će lokalna samouprave obezbediti sredsta za rekonstrukciju ulice Miloša Crnjanskog. Sa novim Trgom slobode dobiće potpuno uređen centar grada”, rekao je nakon potpisivanja ugovora Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Prema njegovim rečima, projekat će se realizovati ove i naredne godine. “Projekat rekonstrukcije Trga slobode i svi drugi projekti koji se sprovode dopriniće da slika Srbobrana bude još lepša”, poručio je Debeljački.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao je ovom prilikom da će AP Vojvodina putem Uprave za kapitalna ulaganja za sve dogovorene projekte izdvojiti šest milijardi dinara, u više oblasti. Reč je o projektima u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite i razvoja sporta.

“I ove godine smo, preko Uprave za kapitalna ulaganja, raspisali javni poziv na koji se odazvala većina lokalnih samouprava, sa kojima ćemo zajednički realizovati značajne investicije na teritoriji Vojvodine”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom uručenja ugovora predstavnicima 36 lokalnih samouprava i gradova.

Mirović je naglasio da je cilj da se pokrenu, kao i ranijih godina, značajne investicije koje će pre svega doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, ali i boljem i kvalitetnijem životu svih stanovnika Vojvodine.

U oblasti saobraćajne infrastrukture, kako je naveo Mirović, započinje novi, veliki investicioni ciklus na teritoriji 26 gradova i opština, vredan više od 3,2 milijarde dinara – izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica, lokalnih puteva i biciklističkih staza.

Pored Subotice, na čijoj će teritoriji biti rekonstruisano čak osamnaest ulica, za šta je izdvojeno 250 miliona dinara, obezbeđena su sredstva i za nastavak rekonstrukcije puta od Kupusine ka Bačkom Monoštoru na teritoriji grada Sombora, za izgradnju mosta u Čoki, kao i za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture u Pančevu, Apatinu, Rumi, Novom Bečeju, Baču, Beočinu, Temerinu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Inđiji, Žitištu, Pećincima, Plandištu, Kovinu, Senti, Alibunaru, Opovu, Sečnju, Novoj Crnji, Titelu, Vršcu i Kovačici.

Mirović je istakao da su za projekte u opštini Irig izdvojeno 378 miliona dinara, u Pančevu će početi kompletna rekonstrukcija dve ulice, za realizaciju projekata u oblasti vodosnabdevanja dodeljena su sredstva za četiri projekta – ukupno 325,4 miliona dinara, dok je ukupno 719,4 miliona dinara izdvojeno za finansiranje i sufinansiranje projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u javnoj svojini na teritoriji gradova Pančevo i Kikinda, kao i u opštinama Kanjiža i Mali Iđoš. Mirović je najavio, između ostalog, i rekonstrukciju zdravstvene stanice u Šajkašu, za šta je izdvojeno gotovo 100 miliona dinara.

Za oblast sporta namenjeno je 508,4 miliona dinara. Tim sredstvima biće finansirana izgradnja fiskulturne sale u Mačvanskoj Mitrovici i Putincima, kao i rekonstrukcija i sanacija sportskih objekata u Zrenjaninu i Vršcu.

Kako je predsednik naveo, predviđeni su i novi projekti u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vredni 1,07 milijardi dinara – uređenje pešačkih površina i parkinga u centralnoj gradskoj zoni u Bačkoj Palanci i rekonstrukcija Trga slobode u Srbobranu.

Putem ovih konkursa obezbeđena su sredstva i za nastavak finansiranja projekata – izgradnja zatvorenog bazena u Novom Bečeju i Bačkoj Topoli, kao i gradskog kupališta u Kovinu, infrastrukturno opremanje industrijske zone u Vršcu, izvođenje radova na delu Grebenskog puta do manastirskog kompleksa Đipša u opštini Šid i nastavak finansiranja druge faze rekonstrukcije ulica u Apatinu.

Mirović je istakao da je napravljena velika razlika od 2016. godine do danas kada je reč o upravljanju javnim finansijama i ulaganjima jer ne postoji projekat koji je Pokrajinska vlada najavila i koji finansira, a da nije realizovan.

Dodeli ugovora prisustvovao je direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.

 

trg slobode - srbobran
Foto: opština Srbobran
trg slobode - srbobran
Foto: opština Srbobran

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: