Srbobran: XXXIX Kobasicijada – nema prepreka za dobru zabavu (FOTO)

kobasicijada - srbobran
SRBOBRAN/TURIJA – Jeste padalo, ali pao je i rekord! Turijci su napravili kobasicu dugu 2.039 metara, za metar dužu nego prethodne godine i ponovo svoje selo i opštinu Srbobran označili kao centralno mesto na karti svih gastronomskih manifestacija celog regiona.

Nije kiša oduzela od zabave i provoda, nije oduzela ni od ponude na štandovima, jeste nešto od broja posetilaca, ali, možda ni to nije problem, neka se zna ko bezuslovno voli Kobasicijadu, koga ništa ne može zaustaviti da poseti Turiju u poslednjem februarskom vikendu. Oni koju su danas bili gosti Turije zaslužuju puno poštovanje, jer su upravo svojim dolaskom iskazali poštovanje prema Kobasicijadi.

Čast da oštrom turijskom bricom prva preseče kobasicu, tešku više od 2,5 tona, ove godine pripala je Jeleni Tanasković, ministarski poljoprivrede. Društvo su joj pravili Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, i Željko Popić, predsednik Udruženja Kobasicijada, koje organizuje manifestaciju.

“Žao mi je što smo pod kišobranima i što nas nema u još većem broju, ali svakako je u Turiji prelepo. Znam da ste vredan i radan narod, uverila sam prilikom akcija pošumljavanja u kojim sam i sama učestvovala u ovom kraju, i zato vam čestitam na organizaciji manifestacije i na dužini kobasice u ovoj godini, jer znam da je svake godina duža za metar. Zahvaljujem se organizatorima i predsedniku Opštine Srbobran Radivoju Debeljačkom na pozivu, posebna je čast biti u Turiji, a posebno me raduje što vidim da kiša ne može uništiti dobru atmosferu i energiju Kobasicijade. Ministarstvo poljoprivrede pruža svu podršku malim proizvođačima koji čuvaju našu tradiciju i kulturu, kao što je ova u Turiji, sa njenim vrednostima treba upoznavati Evropu i svet. Imamo izraženu kulturu domaćih recepata, i sama sam kolekcionar recepata svoje bake, a tako se i ova manifestacija bazira na receptima koji se dugo čuvaju”, poručila je sa bine ministarka Tanasković i svima poželela dobar provod u Turiji.

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede na podršci ne samo Kobasicijadi već i na podršci mnogim drugim projektima, a zatim i Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Pokrajinskoj vladi, koji su, takođe, finansijski pomogli manifestaciju.

“Kobasicijada je jedan od najznačajnijih događaja u našem kalendaru. Trudimo se da iz godine u godinu napredujemo u organizaciji, ne samo u obaranju rekorda, već i u svim drugim segmentima važnim da bi ovakva manifestacija privukla što veći broj posetilaca. Poenta je da budemo prepoznatljivi na mapi turističko-gastronomskih manifestacija i svake godine za neki segment povećamo i proširimo ono što smo pružali. Mislim da smo i ove godine uspeli, iako nas je vreme omelo, da budemo na visini zadatka, atmosfera je dobra, ali, pre svega, uspeli smo da održimo tradiciju i ponovo privučemo veliki broj posetilaca”, nije krio zadovoljstvo Debeljački.

Željko Popić, predsednik Udruženja Kobasicijada, rekao je da je izradu kobasice duge 2.039 metara bilo potrebno 28 krmača.

“Svake godine nam je kobasica duža za jedan metar, a za ovu kobasicu bilo je potrebno nedelju dana da konstantno radi po 20 ljudi, 20 u prepodnevnoj i 20 u popodnevnoj smeni. Nije lako, ali mi to radimo sa zadovoljstvom jer volimo. Praktično se svih ovih godina takmičimo sami sa sobom u pravljenju što duže kobasice, ko god napravi dužu kobasicu mi ćemo ipak napraviti uvek dužu bar za metar. Udruženje postoji 39 godina i uvek držimo kvalitet kobasice, da nije kvalitetna ne bi opstala na tržištu. Ima puno kobasičara koji prave sličnu kobasicu, ali mi smo najbolji i to dokazujemo na raznim takmičenjima u Srbiji i regionu, gde smo uvek prvi, retko kada drugi. Kvalitet postoji kao i receptura, star 39 godina, koji su nekada naši stariji mesari smislili, a mi mlađi se pridržavamo toga i imamo zagarantovan uspeh. U gostima su nam udruženja iz Bekeščabe iz Mađarske, drugo je iz Pečuja, iz Samobora iz Hrvatske, iz Istre, Sveti Petar u šumi, iz Cemnice iz Slovenije, iz Republike Srpske i Federacije BiH. Imamo goste iz Rumunije, sa svih strana, i svi su u Turiji da bi se družili i razmenili iskustva iz spravljanja kobasica”, rekao je Popić.

Glavni dan manifestacije doneo je nekoliko takmičenja…

Najbolju suvu kobasicu među industrijama proizvela je MZR Vujević, na drugom mestu našla se MZR Lemešanka, a na trećem proizvodnja Dragana Šovljanski. Suvu domaću kobasicu van Turije najbolje pravi Nenad Radin iz Stapara, za njim ide Nemanja Radin iz istog mesta, a treća po kvalitetu je kobasica Dragane Šovljanski iz Bajše. Među Turijcima najbolju kobasicu napravio je Nemanja Balint, na drugom mestu je kobasica Dejana Jandrića, a na trećem Zorana Drapšina. Održano je i takmičenju u brzom jedenju kobasice, a najbrži je bio Milan Kosić iz Čuruga. Nagrada za gosta koji je stigao iz naudaljenijeg mesta pripala je Zoranu Sarafilovskom iz Ohrida, Severna Makedonija.

Jeste da je zbog kiše izostao koncert Seke Aleksić, ali to nije sprečilo da se dobra zabava zametne u turijskim kafanama i “pod šatorima”, bilo je i pevačkih nastupa, druženja i veselja, da se spremno i u formi dočeka naredna, jubilarna XL Kobasicijada.

kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran
kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran
kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran
kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran
kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran
kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran
kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran
kobasicijada-turija
Foto: opština Srbobran

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.