Srbobran: Raspisan konkurs za pesničku nagradu “Milan Dunđerski”

milan_dundjerski
SRBOBRAN – Narodna biblioteka Srbobran raspisala je konkurs za dodelu interkulturalne omladinske pesničke nagrade “Milan Dunđerski”.

Konkurs je otvoren do 31. decembra 2023, a nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu, februara 2024. godine, na dan pesnikovog rođenja.

“Narodna biblioteka Srbobran je 2019. godine ustanovila pesničku nagradu ‘Milan Dunđerski’ na inicijativu profesora Milana Đorđevića. Godinu dana ranije objavljena je dvojezična srpsko-mađarska knjiga izabranih pesama Milana Dunđerskog ‘Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz’, koju su uredili Milan Đorđević i dr Hargita Futo Horvat, a drugo, dopunjeno izdanje je izašlo iz štampe početkom prošle godine.

Namera osnivača nagrade je da trajno sačuva uspomenu na uglednog, zavičajnog pesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrednosti, ostvarenih u poeziji darovitih mladih pesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrada ‘Milan Dunđerski’ će sledeće godine biti dodeljena peti put za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dve kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Dodatna motivacija za učesnike ovogodišnjeg jubilarnog konkursa može biti i namera Milana Đorđevića, profesora Gimnazije u Srbobranu, dr Hargite Futo Horvat i dr Ane Stjelje, predsednice žirija, da u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbobran petu godinu postojanja nagrade obeleže objavljivanjem knjige, koja će sadržati nagrađene pesme, stručna obrazloženja, podatke o autorima i izveštaj o dosadašnjem radu i značaju nagrade.

Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dve svoje neobjavljene pesme na sledeću imejl adresu: tekasrb@stcable.net, s naznakom ‘Za pesnički konkurs”.

Pesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Word fajla: u prvom su pesme potpisane šifrom, a u drugom je rešenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Kontakt za dodatne informacije: 021.730.185 (Andrea Pinter, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodna biblioteka Srbobran”, navodi se u tekstu konkursa.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: