Srbobran: Osmehom oslikana “Biserova” likovna kolonija

biser-tatic
SRBOBRAN – Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser” organizovalo je tradicionalnu likovnu koloniju za osobe koje okuplja.

Projekat pod nazivom “Smajli – radost” realizovali su članovi beogradskog ART Centra, čija je članica Verica Adamović Ilić bila koordinator likovne kolonije, održane na salašu “Tatić”, kraj Turije.

 

biser-tatic
Foto: opština Srbobran

 

“Drugi put učestvujem u likovnoj koloniji Udruženja ‘Biser’, što mi pričinjava čast i zadovoljstvo. Kada smo u ART Centru saznali za ponovni poziv mnogo smo se obradovali, i naravno da kad se čovek nečemu obraduje on se i osmehne, i uz radost se odazove pozivu. Uz ljubav, radost je suština našeg postojanja, što mi je dalo ideju da tako i nazovem ovu likovnu radionicu. S obzirom da živimo u dobu u kome ne možemo bez ličnih telefona, i često šaljemo smajlije osobama koje nisu tu sa nama, kolonija je ponela naziv Smajli. Koliko god taj smajli u elektronskoj komunikaciji bio prihvaćen, u direktnom kontaktu nije baš upotrebljiv, nekako je veštački, pa zašto da ga onda malo ne oplemenimo, da ga upotrebimo u svrhu umetnosti, ulepšamo ga i damo mu drugi kontekst”, poručila je Verica Adamović Ilić, lekar u penziji i članica ART Centra više od 10 godina.

Zadovoljstvo nije krila ni predsednica Udruženja “Biser”, Slavka Popić, koja je istakla među brojnim aktivnostima organizacije, likovna kolonija ima posebno mesto u kalendaru.

“Naše likovne kolonije počele su davnih godina, ovo je već 14. put da se održava, a osmišljena je potpuno slučajno. Tadašnji predsednik Udruženja ART iz Srbobrana, Ištvan Fusko, i ja smo tražili način da ostvarimo saradnju naša dva udruženja na način da naši korisnici mogu iskazati svoje stvaralačke mogućnosti. Na salašu ‘Tatić’ zaista uživamo, ambijent je divan, a prostor ispunjava sve naše zahteve. Dosad su najuspešniji radovi sa naših kolonija izlagani u Beogradu i na skupu umetnika na Zlatiboru, gde su ih članovi ART Centra predstavljali publici. To nam je jako bitno, jer se na taj način široj populaciji može predočiti kakve su zaista mogućnosti osoba sa invaliditetom, što je naravno veoma bitno za rušenje određenih stereotipa i pravljenje prostora za bolju inkluziju u društvo”, rekla je Slavka Popić.

Koloniju su obišli i predstavnici lokalne samouprave, institucija i drugih prijateljskih organizacija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: