logo transparend vojvodina uzivo

Srbobran: Obeležen Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

SRBOBRAN – Prigodnim programom i polaganjem venaca na spomen ploču na zgradi nakadašnjeg Zadružnog doma u centru Srbobrana, postavljenoj u znak sećanja na sve pale borce i žrtve fašističkog terora u II Svetskom ratu, danas je obeležen 09. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

„Negujemo kulturu sećanja kao jednu od važnih osobenosti našeg društva, imajući u vidu sva stradanja i žrtve koje smo podneli kao narod, ne samo u Drugom svetskom ratu, već u svim ratnim zbivanjima koja su imala širi karakter u XX veku. Na žalost, svedoci smo da naš narod proživljava nepravde i u današnje vreme, umesto da imamo blagostanje i bezbrižnije živimo, jer su se za to naši preci borili i dali svoje živote, mi imamo nove izazove. S tim u vezi, iako smo mnogo puta na različitim mestima to govorili, mislim da je važno da se ponavlja i dalje, a to je da u našem društvu nema mesta neofašizmu i neonacizmu. Možda je i previše puta to rečeno, ali mi se čini da ni to nije dovoljno, trebalo bi najzad svi da shvatimo koliko su strahota donele takve ideje.

Foto: srbobran.rs

Želim da istaknem da je danas i Dan Evrope. Dan na koji su evropski narodi spoznali činjenicu da je mir jedino za čega se treba zalagati u budućnosti, da je to prioritet za sve nas. Na žalost, danas na tlu Evrope besni rat između dva bratska naroda. Zbog toga je takođe važno da se na današnji dan setimo svih žrtava koje smo položili u prošlosti, da bi znali kako da reagujemo u budućnosti, kako bismo sačuvali slobodu. Iz Srbobrana šaljemo jasnu poruku, da će naš narod uvek znati da ceni, da poštuje, sve što su naši preci dali za tu slobodu i da će prateći stazu koju su nam utkali, uvek čuvati mir“, poručio je okupljenima Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Vence povodom 79. godišnjice od konačnog pada fašizma, položili su rukovodstvo Opštine Srbobran, predstavnici Opštinskog odbora SUBNOR-a Srbobran, zatim Udruženja ratnih vojnih invalida Srbobran i Udruženja boraca 1991-1999. „Hrabri borci“ Srbobran, te lokalnih odbora Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Program povodom Dana pobede i Dana Evrope izveli su hor Osnovne škole „Vuk Karadžić“, koji vodi nastavnik nastavnik Miroslav Atanasov, i pesnik Goran Blagojević.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.