SRBOBRAN – U Turiji je počela XXXIX Kobasicijada. Dobro osmišljen program već prvog dana privukao je brojne goste sa svih strana, pa su i svi štandovi sa ponudom najkvalitetnijih suhomesnatih proizvoda, ali i proizvoda svake druge vrste, bili na vreme otvoreni, kao da je u pitanju subota, centralni dan Kobasicijade.
Nekoliko tamburaških i trubačkih orkestara šetalo je glavnim turijskim ulicama, selom se širio miris pečenih kobasica, na centralnoj bini smenjivali su se razni izvođači.., da se zna da manifestacija nosi oznaku “Najbolje iz Vojvodine”.
Ipak, najviše pažnje u jednom trenutku bilo je usmereno u takmičenje u pravljenju sveže kobasice, u kojem je učestvovalo 16 ekipa iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine… Svi su imali po dva sata da u deset metara creva spakuju po pet kilograma mesa, začinjenog po svom ukusu i receptu, s nadom da će tajna koju u njemu baš oni kriju osvojiti žiri i doneti uspeh. Najbolji su bili, kako i dolikuje, jer odavno se zna gde se pravi najbolja kobasica, majstori iz Turije – Moto klub “Kneževina”, drugo mesto osvojila je komšijska ekipa “Csabai kolbászklub” iz Bekeščabe (Mađarska), a treće mesto pripalo je timu “Šidska kobasicijada”, bratskoj ekipi iz Šida.
Čim su pobednici primili pehare i diplome, na binu je izašao petočlani tamburaški sastav “Srce Bačke” i počela je prava zabava. Zamenili su ih “Gospon tamburaši” u istom tempu i istog kvaliteta, tako da nije moglo biti bolje najave za subotu u Turiji.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.